Lekker laten gaan: 7x de gezondheidsvoordelen van huilen

huilen

Huilen omdat je verdrietig bent of omdat iets je ontroert, het is allemaal oké

De een huilt zelden en bij een ander openen de sluizen zich elke maand wel een keer (of zelfs vaker). Maar één ding is zeker: we hebben het allemaal weleens gedaan, een lekker potje janken. Probeer het ook vooral niet in te houden, want huilen heeft ook voordelen.

Sommigen proberen tranen te onderdrukken, omdat ze bang zijn dat ze dan als zwak gezien worden, maar de wetenschap geeft je 7 goede redenen om het gewoon te laten gaan.

Statistieken

We huilen allemaal weleens. De een vaker dan de ander, maar de cijfers liegen er niet om. Onderzoek van de Universiteit van Tilburg stelt dat mannen gemiddeld 1 keer per vier weken huilen en vrouwen gemiddeld 2,7 keer per vier weken huilen. Maar dat is helemaal niet erg. Kijk maar eens naar de voordelen hieronder opgesomd. 

1. Huilen heeft een kalmerend effect

Uit een onderzoek uitgevoerd in 2014 blijkt dat huilen een zelf troostend effect heeft. In het onderzoek werd uitgelegd dat huilen het parasympatische zenuwstelsel activeert en dit helpt mensen om te ontspannen.

2. Het zorgt voor steun

Soms hebben mensen niet door hoe erg iets voor je is, maar snappen ze het opeens beter wanneer je huilt. Een onderzoek uitgevoerd in 2016 legt uit dat huilen zogenoemd ‘gehechtheidsgedrag’ is. Oftewel: huilen zorgt ervoor dat mensen je willen troosten, oftewel steunen.

3. Het verlicht pijn echt

Wanneer je huilt om iets verdrietigs is de pijn vaak erg scherp, maar na het huilen voel je je vaak opgelucht. Komt het je bekend voor? Dat is niet zo heel vreemd. Onderzoekers kwamen erachter dat je lichaam oxytocine en endorfine aanmaakt wanneer je huilt. Deze stoffen zorgen ervoor dat mensen zich juist goed voelen en daarom zul je door de aanmaak van deze stoffen ook de pijn wat minder scherp ervaren.

4. Het zorgt voor een beter humeur

Doordat je lichaam – zoals hierboven al verteld – oxytocine en endorfine aanmaakt wanneer je huilt, zorgt huilen er ook voor dat je je na het huilen beter voelt.

Lees meer voordelen op de volgende pagina.

Pagina 1/2