GGD waarschuwt vakantiegangers naar deze landen voor mazelenuitbraak

mazelenuitbraak

Bepaalde groepen wordt aangeraden vroegtijdig een vaccinatie tegen mazelen halen

Op dit moment kampen de landen Frankrijk, Griekenland, Italië en Roemenië met een mazelenuitbraak. Vakantiegangers die in de zomer naar deze landen toereizen moeten zich hier dan ook van bewust zijn. 

De GGD waarschuwt dat voornamelijk mensen die geboren zijn tussen 1965 en 1975 risico lopen.

Epidemie

De epidemieën in Griekenland en Roemenië zijn al een tijdje aan de gang, maar nog maar weinig mensen zijn hiervan op de hoogte. Dat het heeft kunnen uitgroeien tot een epidemie heeft vooral te maken met het feit dat het in die landen niet verplicht is om gevaccineerd te worden tegen de mazelen. In Frankrijk is dat sinds 2018 wel verplicht en ook in Italië moeten baby’s zich sinds afgelopen zomer laten vaccineren.

Vervroegde vaccinaties

De GGD waarschuwt mensen die naar deze landen afreizen dan ook om hun baby’s die jonger zijn dan 14 maanden een vervroegde vaccinatie te geven. Ditzelfde geldt voor mensen die geboren zijn tussen 1965 en 1975. De mensen die tussen deze jaartallen zijn geboren hebben hoogstwaarschijnlijk geen vaccinatie gehad; de mensen die voor 1965 zijn geboren hebben vrijwel allemaal de mazelen al gehad en na 1975 werd het virus onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma.

Besmetting

De ziekte wordt overgedragen door middel van niezen en hoesten. Er bestaat geen behandeling voor het virus: heb je het virus opgelopen, dan moet het lichaam het zelf opruimen. Mazelen begint meestal met koorts, hoesten, neusverkoudheid, oogontsteking en rode vlekjes. Dit gaat meestal na ongeveer twee weken vanzelf over. Daarnaast kan het virus een middenoorontsteking en diarree veroorzaken. In ernstige gevallen kan het leiden tot een longontsteking, stuipen of hersenontsteking. Antibiotica of eventueel ziekenhuisopname kunnen dan noodzakelijk zijn.

Lees ook: Ouders opgelet: laat je kinderen met dit hete weer niet van de glijbaan gaan

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: LINDAnieuws | Beeld: Mountain Home Airforce Base