Goed nieuws: meezingen blijkt ontzettend gezond te zijn

zingen gezond

Gewoon lekker meeblèren dus

Dat keihard meezingen met muziek leuk is, weet iedereen. Maar het is ook ontzettend goed voor je. Je voelt je er beter door, gaat minder piekeren, verbetert je houding, en nog meer. Waarom meezingen precies zo gezond is, lees je hier.

Hartstikke gezond, dat meezingen

Dat bijna alle goede zangers een flinke dosis training en les hebben gehad om hun stem te ontwikkelen is geen toeval. Er komt namelijk nogal wat techniek bij kijken. Door veel te zingen, kun je dan ook je postuur en je ademhaling flink verbeteren, volgens Filip Raes, klinisch psycholoog en gedragstherapeut bij de Universiteit van Leuven. Je verbetert er je spierspanning mee en het kan astma-gerelateerde klachten tegengaan.

Waarom zingen zo leuk is

Die fysieke voordelen zijn niet het enige. Een Amerikaans onderzoek heeft daarnaast bewezen dat er bij het zingen verschillende stofjes in de hersenen vrijkomen. Bijvoorbeeld oxytocine. Dit wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd, dus dat zegt al genoeg. Daarnaast komt er endorfine vrij. Dit vermindert pijn en stress, en vergroot gevoelens van plezier en geluk. Daarbij geeft zingen een gevoel van controle en zelfstandigheid. Wanneer je de tijd zingend doorkomt, geef je jezelf daarmee minder tijd om te piekeren.

‘Maar ik kan niet zingen’

Het mooie aan al deze dingen is dat je niet per se góed moet kunnen zingen. Zet dus gewoon je autoradio of je televisie net iets harder, en zing lekker uit volle borst mee. Meezingen is immers hartstikke gezond voor je.

Lees ook: Fans ontroerd door emotioneel nummer André van Duin en Danny Vera

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels, Ketut Subiyanto