Goed nieuws voor alle koffieleuten: het drinken van koffie kan je lever mogelijk beschermen tegen alcoholschade! Gewoon door blijven drinken dus!

De onderzoekers ontdekten dat het drinken van een één kopje koffie per dag leidde tot een risicovermindering van 22 procent op het krijgen van de ziekte. Twee kopjes per dag verminderden het risico met 43 procent, drie kopjes met 57 procent en vier kopjes leidden tot een risicovermindering van 65 procent.

Hoe de koffie er precies voor zorgt dat het risico wordt vermindert is een vraag voor toekomstig onderzoek, ook al doen de auteurs van het onderzoek de suggestie dat het iets te maken zou kunnen hebben met de antioxidant in koffie of de ontstekingsremmende werking, waarvan aangetoond is dat beide beschermen tegen leverfibrose.

De onderzoekers geven wel toe dat de studie beperkingen heeft, omdat het in principe alleen geldt voor alcohol-gerelateerde levercirrose, maar evengoed is dat natuurlijk bemoedigend nieuws. Het toont maar weer eens aan dat koffie beter voor je is dan je soms denkt. Geniet, maar drink met mate denken wij dan maar.


Pagina 2/2