Goed om te weten: zo overleef je deze zomer urenlang filerijden in de hitte

tips file

Filerijden in de volle zon is vaak onprettig, en soms zelfs gevaarlijk

Je zult ongetwijfeld proberen om zoveel mogelijk files te vermijden, maar soms is het op weg naar je vakantiebestemming gewoon niet anders. Met de zinderende zomerhitte is stilstaan op de snelweg absoluut geen pretje. We delen de beste tips om het hoofd koel te houden als je moet filerijden in de hitte!

Voor vertrek

Er zijn een paar stappen die je al kunt nemen voordat je op weg gaat. Maak bijvoorbeeld gebruik van spiegelfolie om de zon uit de auto te weren. Let echter wel op dat dit folie niet te donker is, want dat is niet toegestaan. Ook raadt de ANWB aan om de auto voor vertrek te laten doorwaaien. Zet hiervoor alle deuren eens goed tegen elkaar open. Zo sta je niet bij vertrek al 0-1 achter op de hitte. Een ander goed idee is om je reis zo te plannen dat je buiten de felste zonuren rijdt. Vertrek dus extra vroeg of rijd ’s avonds een poosje langer door. Kun je in de middag lekker een siësta houden in de schaduw.

Checklist

Ook is het verstandig om te zorgen dat je een speciale tas inpakt om de hitte te overleven. Zorg bijvoorbeeld voor een koeltas met genoeg flesjes water. Als je deze van tevoren invriest, kun je ze ook lekker in je nek leggen ter verkoeling. Ander drinken meenemen kan ook, maar water is een slimme keuze omdat je deze in het ergste geval ook nog over je hoofd kunt gieten. Dat is pas écht verfrissend! Ook zijn natte washandjes slim om mee te nemen. Door deze over de ventilatieroosters te leggen, koelt de lucht in je auto ook flink af, raadt website Autoblog aan.

En het voelt misschien onlogisch, maar ook is het verstandig om te zorgen voor een flinke paraplu. Naast een regenbui houdt deze namelijk ook een hoop zon tegen. Mocht je dus in een rij stilstaand verkeer terechtkomen, of met pech langs de weg stranden? Dan zorg je zo in elk geval dat je je eigen schaduw kunt creëren.

Te koel

Wanneer je auto een goede airco heeft, kan het erg verleidelijk zijn om deze op volle sterkte aan te zetten. Maar dat kun je beter niet doen. Stel de airconditioning in op maximaal 6 graden onder de buitentemperatuur. Anders kan het temperatuurverschil leiden tot verkoudheidsklachten en bijvoorbeeld hoofd- en keelpijn. En dat zou toch een flinke domper zijn op je vakantie!

Lees ook: Met de auto op vakantie? ANWB waarschuwt voor topdrukte dit weekend

Bron: Autoblog, NOS | Beeld: Unsplash, Alexander Popov