Voor een gezonde mond: met deze tien tips zorg je voor een goede mondhygiëne

Een goede mondhygiëne is belangrijk voor gezonde tanden

Je staat er misschien niet iedere dag bij stil, maar het is heel belangrijk om je mond goed schoon en gezond te houden. Maar iedere keer vertelt de mondhygiëniste je dat je toch niet goed genoeg je best hebt gedaan. Hoe houd je je mond dan wel goed schoon? 

Dit zijn tien tips om je mond gezond te houden.

1. Verzorg je tandvlees

Hoe ouder we worden, hoe meer last we krijgen van terugtrekkend tandvlees. Terugtrekkend tandvlees is heel vervelend, aangezien het ervoor kan zorgen dat de zenuwen blootgelegd worden, wat veel pijn kan veroorzaken. Om dit te voorkomen kun je met ronddraaiende bewegingen met een tandenborstel over je tandvlees heengaan.

2. Drink geen vruchtenthee en prosecco

Frisdrank is sowieso helemaal niet goed voor je tanden, maar dit geldt ook voor andere -onverwachte- dranken. Zo kan ook vruchtenthee heel gevaarlijk zijn voor je tanden omdat de zuurniveaus in citroen-, frambozen- en zwarte-bessenthee het glazuur aantasten. Spoel daarom altijd als je een dergelijke drank hebt gedronken je mond na met water.

3. Flossen

Je hebt er misschien een hekel aan, maar het is toch echt heel belangrijk om regelmatig te flossen. Het maakt niet uit hoe goed je je tanden poetst, met alleen een tandenborstel lukt het je niet om goed tussen je tanden te komen. Flossen is dus echt heel erg nodig.

4. Medicatie

Slik je bepaalde medicatie, kijk dan altijd even goed in de bijsluiter of het medicijn ook een droge mond kan veroorzaken. Sommige medicijnen drogen de slijmvliezen -en dus ook de mondholte- uit, waarna er weinig speeksel in de mond aanwezig is. Speeksel beschermen de tanden, een tekort is dus niet aan te raden. Slik je dergelijke medicatie? Vraag dan advies aan je tandarts.

Pagina 1/2