Leesbrillen uit de winkel: zijn ze echt slecht voor je ogen?

leesbril

Kunnen die niet op jouw ogen afgestemde leesbrillen kwaad?

De Hema heeft ze, de Etos heeft ze en ook bij de Action kun je ze wel vinden: spotgoedkope leesbrillen. Je hoeft soms maar een euro neer te leggen om de nieuwe eigenaar van een dergelijk brilletje te zijn, maar is-ie daarmee ook degelijk?

Draag jij weleens goedkope leesbrillen?

Goedkoop

Wie heeft er nu zin om meer te betalen voor iets dan nodig is? We houden de hand in dat geval graag op de knip en zijn uiterst gevoelig voor koopjes. Geen wonder dat (budget)winkels leesbrillen voor een appel en een ei aanbieden. In dat geval kopen we er meteen twee of drie, altijd handig, toch? Maar doe je je ogen er nu wel echt een plezier mee?

Verslechteren?

Er wordt nog weleens gedacht dat het slecht is voor je ogen om een leesbril op je snoet te zetten met glazen die niet afgestemd zijn op jouw ogen. Gelukkig kunnen we deze mythe meteen uit de wereld helpen: goedkope leesbrillen doen je ogen geen kwaad. Alleen je ogen hebben er niet altijd baat bij.

Hoofdpijn

Veel mensen die geen bril dragen wanneer dat eigenlijk wel moet, ervaren hoofdpijn. De hoofdpijn kan weggenomen worden door een bril die is afgestemd op jouw behoeftes. Een goedkope leesbril kan je wel helpen met iets lezen, maar omdat de bril niet is afgestemd op jouw ogen kun je er wel hoofdpijn aan overhouden. Wanneer je naar een opticien gaat, krijg je een bril opgemeten die de juiste sterkte heeft (iets wat per oog kan verschillen). Ook wordt er dan rekening gehouden met de pupilafstand, iets wat niet het geval is bij een kant-en-klaar exemplaar. Draag je niet afgestemde bril daarom te lang? Dan kun je er hoofdpijn aan overhouden.

Lees ook: 11 tekenen dat je hoofdpijn eigenlijk migraine is

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Libelle België | Beeld: Pexels