Good to know: ultrabewerkt voedsel erg schadelijk voor gezondheid

Chips

Zeg maar dag tegen alle chips en snacks

Uit het grootste onderzoek naar ultrabewerkt voedsel blijkt dat er directe verbanden zijn met het eten hiervan en 32 verschillende schadelijke effecten op je gezondheid. De supermarkten liggen vol met dit ultrabewerkte voedsel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan producten zoals frisdrank en kant-en-klaarmaaltijden.

Schadelijke effecten

Zo’n tien miljoen mensen deden mee aan dit onderzoek. De bevindingen zijn te vinden in het British Medical Journal, waar onder andere in wordt geschreven dat er wereldwijd steeds meer ultrabewerkt voedsel wordt geconsumeerd. Door het consumeren van dit ultrabewerkte voedsel ontstaan verschillende schadelijke effecten op je gezondheid. Denk hierbij aan hogere risico’s op hartziektes, kanker en zelfs een vroegtijdige dood.

Ultrabewerkte producten

Maar, wat zijn deze ultrabewerkte producten? Ultrabewerkte producten zijn veelal producten die sterk bewerkt zijn en per portie meer zout, verzadigde vetten, calorieën en suikers bevatten. Daarnaast bevatten ze minder vitamines, mineralen en vezels dan minder bewerkte producten. Vaak zijn dit fabrieksproducten die voorzien zijn van gemak. Hierbij kun je denken aan kant-en-klaar maaltijden.

Ook producten zoals snacks, chips, snoep en frisdrank zijn flink bewerkt. Bovendien ligt de supermarkt vol met producten die vaak in hoge mate zijn bewerkt. Hierdoor wordt het voor de consument ook lastig om voor gezond en duurzaam te kiezen. Anne Lutgerink, woordvoerder van het Voedingscentrum zegt hierover: “Dat moet wat ons betreft echt veranderen.”

Risico’s

“We weten uit eerder onderzoek dat een hogere consumptie van ultrabewerkte voeding in verband wordt gebracht met onder andere een verhoogd risico op gewichtstoename, obesitas, cardiovasculaire ziekten en diabetes”, zegt Lutgerink. Ze is dan ook niet verbaasd dat het eten van ultrabewerkt voedsel een negatief effect heeft op je gezondheid. De resultaten van dit onderzoek geven niet veel nieuwe informatie, maar zorgen er volgens Lutgerink wel voor dat we weer ‘met de neus op de feiten worden gedrukt’.

Chips, koekjes en snacks

Bewerkt voedsel vermijden is soms best lastig, omdat ook het overgrote deel van alle voeding in de supermarkten is bewerkt. Te veel bewerkt voedsel eten is niet gezond, maar bovendien ook niet duurzaam. Kies daarom zoveel mogelijk producten die in de Schijf van Vijf staan. Volgens Lutgerink kan af en toe een koekje, ijs of chips geen kwaad, maar hieraan voegt ze toe: “Eet dit niet te veel en niet te vaak.”

Lees ook: Déze waarschuwing geeft je lichaam als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt

Bron: Linda | Beeld: Adobe Stock