De zes gouden regels voor een gezond hart bij 50-plussers

4. Eet meer knoflook

Dat laten we ons geen twee keer zeggen! Dokter Budoff is groot fan van knoflook, en niet alleen vanwege de smaak. “Misschien is knoflook wel het beste voedsel dat je aan je eetpatroon kunt toevoegen voor een gezond hart. Onderzoek suggereert dat knoflook een gezonde bloeddruk ondersteunt, dat het slechte cholesterolniveaus verlaagt, dat het stollingen in slagaders kan verminderen en dat het de gezondheid van bloedvaten verbeterd.” Die stinkende adem nemen we wel voor lief.

5. Slaap voldoende

“We weten allemaal dat je genoeg moet slapen om het lichaam te herstellen. Slaap is dan ook erg belangrijk voor een gezond hart”, weet dokter Budoff te vertellen. Volwassenen van boven de 50 zouden zo’n zeven tot negen uur per nacht moeten slapen. Slaaptekorten ontstaan echter vaak door stress. Heb jij veel last van stress? Bespreek dit dan met je (huis)arts.

6. Houd je gebit gezond

Ja, ook dit kan een invloed hebben op je hart. “Meerdere onderzoeken tonen aan dat de gezondheid van je gebit en die van je hart met elkaar verbonden zijn. De bacteriën uit je mond kunnen in je bloedsomloop terecht komen en de kans op ontstekingen vergroten. Ook kan het leiden tot aderverkalking, wat op zijn beurt een hartaanval tot gevolg kan hebben”, aldus dokter Budoff. Goed poetsen en flossen kan dus nooit kwaad!

Pagina 2/2

Lees ook: Aan deze 7 tekenen herken je een gezond lichaam

Bron: Well + Good | Beeld: Pexels