Vijf gouden tips om lekkerder te eten met minder zout

minder zout

Volgens deze chefs kan het een stuk smaakvoller en gezonder

Lekker eten staat bij ons hoog in het vaandel, maar de rol die voeding kan spelen in onze gezondheid moeten we ook niet onderschatten. Wist je bijvoorbeeld dat maar liefst 85 procent van de Nederlanders te veel zout binnenkrijgt? Met deze tips laat je het zoutvaatje voortaan makkelijker staan!

Zout en gezondheid

Zout wordt in veel voedingsmiddelen verwerkt. Het wordt daardoor heel makkelijk om al meer binnen te krijgen dan de aanbevolen hoeveelheid. Per jaar eet de gemiddelde volwassene zelfs een kilo te veel! En dat terwijl zout niet bepaald te boek staat als een gezond ingrediënt. Te veel zout kan onder andere de bloeddruk verhogen, wat een risico vormt voor de hart- en bloedvaten. Daarnaast kan zout nierschade veroorzaken of verergeren. Naar een schatting van de Nierstichting hebben 1,7 miljoen Nederlanders al (0ngemerkt) nierschade.

Minder zout eten

Geef je om je gezondheid? Dan doe je er goed aan om op je zoutinname te letten. Niet alleen kun je minder zout toevoegen aan je maaltijden, ook kun je letten op bewerkte producten. Dit zijn vaak de grote boosdoeners – denk aan kant-en-klaar sauzen, kruidenmixen, snacks en bakkerijproducten. Kun je nog wel smaakvol eten met minder zout? Jazeker! Vijf topkoks delen in Lekker 500 hoe zij dat klaarspelen.

1. Verse kruiden

Kruiden zijn je beste vrienden als je het zout wat vaker wilt laten staan, maar niet wilt inleveren op smaak. Met een goede hoeveelheid (verse) kruiden draai je zó een culinair maaltje in elkaar. “Echte smaak bereik je met verse kruiden, of bijvoorbeeld zeewier. Dat is niet alleen veel lekkerder, maar ook gezonder!” luidt het advies van cuisinier Ferry van Houten. Weet je niet zo goed hoe je lekkere kruidencombinaties kunt vinden? Tegenwoordig zijn er steeds meer kruidenmixen verkrijgbaar zónder zout (check het etiket!) die dat heel eenvoudig maken.

2. Smaakmakers

Naast zout zijn niet alleen kruiden echte smaakmakers, aldus patron-cuisinier Marko Karelse. “Bekende smaakversterkers als knoflook en een sjalotje doen veel voor een gerecht”, tipt hij. Ook citrusvrucht is volgens hem een goed ingrediënt om je maaltijd op een gezonde manier op smaak te brengen.

3. Basissmaken

Waarom grijpen we eigenlijk snel naar het zoutvaatje, terwijl er nog vier andere basissmaken bestaan? Volgens meesterkok Menno Post moeten we verder kijken en ook aandacht schenken aan zuur, zoet, bitter en umami. Een scheutje zure azijn, een handje umami paddenstoelen, zoete specerijen… Maak gebruik van je hele smaakpalet en je gerecht wordt hoe dan ook een feestje!

4. Leren waarderen

“Proef, proef, proef en leer de zuivere smaken waarderen”, is wat chef-kok Tim Golsteijn ons mee wil geven. “Zout doet juist afbreuk aan de echte smaken. Neem bijvoorbeeld de mooie zoete en aardse smaak van een wortel. Geloof me, als deze zout had moeten smaken, groeide hij in zee.” Het is misschien even wennen, maar je smaakpapillen passen zich echt aan als je minder zout gaat eten.

5. Aziatische keuken

Wil je smaakvol koken met minder zout, kijk dan zeker eens naar de Aziatische keuken. “Daarin wordt veel gebruikgemaakt van bijvoorbeeld gember, limoenblad, citroengras en kokos. Dit zijn geweldige smaakmakers als alternatief voor zout”, is de gouden tip van meesterkok Wilco Berends.

Meer inspiratie

Meer inspiratie voor bewuster en vooral smaakvoller eten? Je leest er alles over in Lekker 500. Naast interessante voedselfeitjes en boeiende interviews met helden uit de horeca, vind je hierin onder andere ook de beste restaurants waar je zoutbewust kunt eten tijdens de Nierstichting Restaurant Driedaagse in maart 2021.

De Lekker 500 ligt nu in de winkel en is hier online te bestellen.

Lees ook: Deze 7 symptomen wijzen erop dat je te veel zout eet

Bron: Lekker 500 | Beeld: Pexels, Monicore

Array