Kun je de griepprik en het boostervaccin vlak na elkaar krijgen?

boostervaccin

Beide prikken worden in het najaar uitgedeeld

We kunnen er niet meer omheen: de boosterprik. De derde coronavaccinatie is volop in het nieuws en naar alle waarschijnlijkheid wordt er binnenkort weer volop geprikt. Naast het boostervaccin, wordt ook de griepprik weer gezet in het najaar. Hoe zit het als je beide prikken kort na elkaar wil halen? 

Meerdere vaccins tegelijkertijd

Om het antwoord op deze vraag te achterhalen, ging Omroep MAX in gesprek met dokter Ted van Essen. “Om maar direct met de deur in huis te vallen: we kunnen meerdere vaccins tegelijk krijgen”, stelt Van Essen. “Ons immuunsysteem kan al die vaccins gewoon aan. In de cellen van ons immuunsysteem zitten receptoren. Receptoren zijn een soort transmitters die informatie door kunnen geven en dat kunnen ze in grote hoeveelheden. Dus als een vaccin ons lichaam binnenkomt, gaan deze receptoren ermee aan de slag”, legt hij uit.

Bijwerkingen

Als je beide vaccins een dag na elkaar haalt, dan is dat in de meeste gevallen geen probleem. “Vaccins kunnen meestal prima tegelijkertijd gegeven worden, zoals in 2020 is gebeurd met de griepprik en de pneumokokkenprik”, zegt dokter Ted. Er zit zelf een voordeel aan, als je de vaccins vlak na elkaar plant. “De bijwerkingen zullen tegelijkertijd optreden en dus in totaal minder lang duren.”

Toch wachten?

Hoewel het dus mogelijk is om de twee vaccins heel dicht op elkaar te plannen, adviseert het RIVM op hun website om minimaal twee weken tussen de prikken te laten zitten als je het coronavaccin eerst hebt gekregen. Heb je de griepprik eerst gehaald? Dan kun je het beste minimaal één week wachten tot je het boostervaccin laat zetten. Of je nu voor je eerste, tweede of derde boostervaccin gaat, maakt niet uit.

Heftige reacties voorkomen

Het RIVM raadt aan om te wachten omdat eventuele bijwerkingen dan juist na elkaar komen. Wanneer je op één van beide prikken een heftige reactie krijgt, is het wel zo prettig dat je er niet nóg meer bijwerkingen bovenop krijgt. Wellicht is het dus verstandig om het advies van het RIVM op te volgen en een weekje of twee te wachten.

Lees ook: Aha! Dit is het verschil tussen een boosterprik en een derde vaccinatie

Bron: Libelle | Beeld: Pexels