Zeurende moeders brengen vaker succesvolle dochters groot

Bedankt, mam!

Met name puberende kinderen worden vaak door hun ouders achter de broek gezeten. Irritant, zo luidt het oordeel van een puberende zoon of dochter. Aan kreten als “Ruim je spullen op” en “Heb je je huiswerk al gedaan?” tilt een tiener vaak niet erg zwaar. Toch blijk je als kind profijt te hebben van die ‘zeurende moeder’. Uit onderzoek blijkt dat dochters die met een zeurende moeder opgroeiden een grotere kans op succes hebben.

Je puberende zelf vond zo’n zeurende moeder waarschijnlijk maar wat vervelend, maar ze bedoelde het natuurlijk alleen maar goed. En dat werpt z’n vruchten af.

Het onderzoek

Onderzoekers aan de Universiteit van Essex waren benieuwd welk effect de ouder-kindrelatie heeft op kinderen wanneer ze ouder zijn. Uit dit onderzoek blijkt dat succesvolle vrouwen vaak zeurende moeders hadden. De onderzoekers kwamen niet zomaar tot deze constatering, maar ondervroegen 30.000 kinderen van 13 en 14 jaar in de periode van 2004 tot 2010. 

Vervolgstudie

De onderzoekers keken naar de vervolgopleidingen van de deelnemende kinderen. Het bleek dat de meisjes die naar het hbo gingen of zelfs een universitaire studie volgenden, waren opgegroeid met een moeder die vaak zanikte. Hoewel, door de dames zelf werd het ervaren als zeuren. De moeders in kwestie hadden natuurlijk alleen maar het beste voor met hun kinderen. En met succes!

Lees ook: 8 dingen die je herkent als je de jongste van het gezin bent

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: DailyMail | Beeld: Unsplash