Groot deel grootouders vindt naam van hun kleinkind verschrikkelijk

grootouders naam

Een groot deel van de grootouders vindt de naam te gek, te lelijk of soms zelfs te ouderwets

Vraag de grootouders van Emma, Julia, Lucas en Tomas wat ze van de naam van hun kleinkind vinden en je krijgt vaak een neutrale reactie. Stel diezelfde vraag ook eens aan de opa’s en oma’s van Sara-Lynn, Britta-Mae, Xavi en Jaylano. De kans is groot dat ze er niet zo lovend over zijn.

Verschil in smaak

Vroeger wilden ouders hun kinderen niet al te ingewikkelde namen geven. Het moest makkelijk uit te spreken zijn, geen te gekke spelling hebben en het moest ook niet te raar zijn. Vandaag de dag is dat wel anders. De generatie die nu kinderen krijgt, geeft hun kind juist graag een bijzondere naam. Veel van die namen vallen bij de grootouders niet in de smaak. Maar dat zullen ze heus niet uit het niets verkondingen, daarvoor is de relatie met hun dochter of zoon hen vele te dierbaar.

Geen mooie namen

Uit een Australische enquête onder 2000 grootouders blijkt dat een op de vijf grootouders de naam van hun kleinkind verschrikkelijk vindt. 28 procent van hen verklaarde de naam te lelijk te vinden, 17 procent noemde het te gek en 11 procent vond het te ouderwets. Dat laatste verwachtte je wellicht niet. Toch is het wel degelijk zo. Na een x-aantal jaren raken namen vaak weer in de mode. De jongere generatie kan het een prachtige naam vinden, maar de oudere generatie heeft er dan nog andere associaties mee.

Mond houden

Grootouderexpert Sharon Tannen (ja, er bestaan grootouderexperts), raadt opa’s en oma’s aan om hun mond te houden als ze de naam van hun kleinkind niet mooi vinden. “De relatie met je volwassen kind onderhouden, draait om je mening voor je houden”, zo vertelt Tannen aan Good Housekeeping.

Commentaren

Commentaren als “Oh, ik heb nog nooit van die naam gehoord”, kunnen opa’s en oma’s ook maar beter voor zich houden. De grootouderexpert wil grootouders eraan herinneren dat met name vrouwen die net moeder zijn geworden erg gevoelig zijn. Alle meningen die ze krijgen zien ze al snel als kritiek.

Tannens laatste advies? Maak er geen ruzie over. “De naam is misschien iets wat je niet mooi vindt, maar het is het niet waard om over te ruziën.”

Lees ook: Romy Boomsma bevallen van derde kindje

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Unsplash