Dit zijn de grootste mythes over afvallen

weegschaal
Voortaan weet je hoe het echt zit

‘Na acht uur ’s avonds moet je niet meer eten’ en ‘schrab koolhydraten van je menu als je wilt afvallen’, zijn een paar uitspraken die je vaak genoeg hoort wanneer afvallen het onderwerp van het gesprek is. Maar wat is hiervan waar?

Deze mythes moet je voortaan niet meer geloven.

Als je zware botten hebt, kun je niet slank worden
Zware botten bestaan niet. Wel kan er verschil zitten in gewicht van botten van verschillende mensen, maar dat is niet veel. Uiteraard wegen botten van een lang persoon wel meer dan de botten van een klein persoon.

Schrap vetten van je menu om af te vallen
Gezonde vetten moet je zeker niet van je menu schrappen. In deze vetten zitten namelijk de vitamines A, D en E en ze bevatten de vetzuren omega-3 en 6. Noten, zaden en vette vissoorten zijn rijk aan de bovengenoemde vitamines en zuren en dus goed voor je lichaam. Wel is het verstandig om ongezonde vetten van je menu te schrappen. 

Wil je afvallen? Dan moet je diëten
Een dieet is vaak niet goed als je blijvend gewicht wil kwijtraken. Hoewel het aantrekkelijk klinkt om tien kilo in twee maanden af te vallen, is dit vaak geen goed idee. Als je op dieet gaat heb je het gevoel dat je niets mag, waardoor je er snel genoeg van hebt en de afgevallen kilo’s weer aankomt. Als je blijvend wil afvallen is het veel verstandiger om je levensstijl aan te passen, door gezond te eten en voldoende te bewegen. Zoiets kun je wél je hele leven volhouden.

Eet geen koolhydraten als je wilt afvallen
Koolhydraten op zich zijn niet slecht, maar het ligt er net aan hoe je die koolhydraten bereidt. Als je graag ’s avonds aardappelen eet bij het avondeten, hoef je die niet te schrappen. Wel is het belangrijk om erbij stil te staan hoe je deze bereidt en eet. Eet je je aardappelen met een vette jus of frituur je ze? Dan zijn die koolhydraten wel dikmakers. Eet je graag pasta? Kies voor volkorenpasta en maak niet een te vette saus. Ook brood kun je prima blijven eten, maar kies voor gezond beleg en voor volkorenbrood. Eet je volkoren producten? Dan heb je langer een voldaan gevoel waardoor je minder snel gaat snoepen.

Eet niet na acht uur ’s avonds
Je lichaam kan geen klokkijken en dus maakt het niet zoveel uit hoe laat je eet. Wel moet je erop letten dat je gezond eet en hoeveel je al hebt gegeten. Veel mensen die na acht uur ’s avonds wat eten, zijn geneigd om te snoepen of om een snack te pakken. En dat is nou net de valkuil.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash