Blijft je grote boodschap drijven na een bezoekje aan het toilet? Dit betekent het voor je gezondheid…

toilet

Wij hadden geen idee

Het is een beetje gênant, maar het is iedereen weleens overkomen. Na je bezoekje aan het kantoor wil je zo snel mogelijk je grote boodschap doorspoelen, maar plots kom je tot de ontdekking dat je uitwerpsel blijft drijven. Gehaast spoel je drie keer door en tot je grote opluchting is de ontlasting dan eindelijk doorgespoeld. Opgelucht haal je adem en verlaat je het toilet, zonder langer na te denken over het voorval. Maar wat betekent het eigenlijk als je poep blijft drijven?

Blijft je bruine trofee drijven aan de oppervlakte? Dan hoef je niet meteen in de stress te schieten. Over het algemeen is het normaal dat het een keer voorkomt. Desalniettemin kan het een signaal zijn dat er toch wat aan de hand is. Over het algemeen hoort je ontlasting niet aan het toilet te plakken of te drijven; kortom het hoort stabiel te zijn. Toch zijn er redenen waardoor je poep blijft drijven. Tarwezemelen, onoplosbare vezels, zetmeel of kunstmatige zoetstoffen zijn moeilijk te verteren door je lichaam, dit heeft ook weer een effect op je poep. Hierdoor kan je uitwerpsel overtollig gas bevatten en door die extra lucht is je ontlasting lichter, waardoor je grote boodschap blijft drijven. Mensen met een glutenallergie of lactose-intolerantie zullen wel vaker hebben meegemaakt dat hun drol blijft drijven. In de meeste situaties wordt het veroorzaakt doordat ze een voedingsmiddel hebben gehad waar ze niet aan gewend zijn.

Uitzonderingen
Over het algemeen is drijvend poep onschuldig, maar er zijn uitzonderingen. Een drijvend uitwerpsel kan namelijk ook veroorzaakt worden doordat er een hoge hoeveelheid vet in je ontlasting zit. Dit betekent meestal dat je lichaam bepaalde voedingsstoffen niet goed verwerkt. Je kunt dit oplossen door bepaald eten te schrappen uit je dieet en vervolgens te kijken of dit effect heeft op je stoelgang. Kom je er echter niet uit? Dan is het verstandig om een arts te raadplegen.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Women’s Health | Beeld: Unsplash