Vijf redenen waarom je als dame last kunt hebben van haaruitval

haaruitval
Dit is waarom je haaruitval kan hebben

Helaas is er voor mannen vaak maar één reden voor haaruitval: je wordt ouder dus je haarlijn trekt zich terug of er vormt een kale plek op je kruin. Het is normaal voor iedereen dat haren uitvallen, die worden gewoon vervangen. Iedereen krijgt iets dunner haar als-ie ouder wordt, dus ook dames moeten eraan geloven. Maar zie jij wel erg veel haren in je borstel zitten en in het doucheputje zitten? Dan is het misschien tijd om eens te rade te gaan of er iets mis is. 

Misschien komt het bij jou door een van deze redenen.

1. Je haarstijl

Val jij iedere dag je slag of krullen aan met de stijltang? En hang je daarvoor eerst ondersteboven met de föhn op de heetste stand? Dan moet je misschien al gaan nadenken. Ook dames die hun haren blonderen doen niet veel goeds voor hun haar. Al deze dingen dragen bij aan een ongezonde, dorre bos haar waar veel haren van uitvallen en afbreken. Wil je je haren weer naar hun gezonde staat herstellen, probeer dan je haren te laten voor wat ze zijn en je natuurlijke coupe te behouden. Omarm je donkere haar en/of krullen en stop met de peroxide en hitte!

2. Schildklier

Zowel een trage schildklier als een overactieve schildklier kunnen zorgen voor haaruitval. Een signaal dat de haaruitval gerelateerd is aan de schildklier is ook dat het haar niet terug groeit, dit zie je vooral aan je wenkbrauwen. Krijg je dus naast dun haar ook ineens schaarse wenkbrauwen? Dan is het wellicht verstandig om je schildklier te laten controleren. Als er iets met je schildklier aan de hand is kan je dokter hier medicijnen voor voorschrijven. Zelf kun je je schildklier gezond houden door eiwitrijk voedsel te eten zoals magere kipfilet en Griekse yoghurt.

3. Stress

Stress is een van de grootste oorzaken van haaruitval. Heb je het druk op werk of is je relatie op de klippen gelopen? Of misschien is er wel een andere reden waarom het allemaal niet zo lekker loopt, bijvoorbeeld omdat je je zorgen maakt over iemand in je omgeving. Probeer je stress in te perken door regelmatig te ontspannen en eventueel te mediteren. Zoek medische hulp als je erg veel klachten ervaart.

4. Baby

Tijdens je zwangerschap zorgen alle groeihormonen voor een extra dik bos haar, maar dat verlies je allemaal weer nadat de baby eenmaal geboren is. Na drie of vier maanden zijn je hormonen weer in balans en groeit je haar weer als vanouds.

5. PCOS

PCOS is de afkorting van polycysteus ovarium syndroom. Dit betekent dat je vochtblaasjes of cystes op je eierstokken hebt. Dit zorgt ervoor dat de hormonen in je lichaam uit balans raken waardoor je haaruitval kunt ervaren. Andere symptomen zijn acne, aankomen, onregelmatige ongesteldheid en overmatig lichaamshaar. Herken je deze symptomen? Maak dan een afspraak met je huisarts.

Niet jouw symptomen

Herken jij niets uit deze lijst? Neem dan ook even contact op met je huisarts, wellicht kan hij door middel van bloedonderzoek uitzoeken wat er met je aan de hand is.

Lees ook: Dit is waarom je altijd ijsklontjes in de diepvries moet hebben

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Women’s Health Mag | Beeld: Pexels