Handig: dit trucje met je vinger vertelt of je meer moet drinken

vinger

Binnen 2 seconden heb je het antwoord

We hebben deze week te maken met een hittegolf. Het is daarom belangrijk om genoeg water te drinken. Niet alleen deze week, maar ook op ‘gewoon’ warme dagen. Het is soms alleen lastig om te bepalen wanneer je genoeg gedronken hebt. Gelukkig heb je slechts je vinger nodig om daar achter te komen. 

Genoeg drinken

We weten het allemaal: genoeg water drinken is belangrijk. Dat is elke dag zo, maar al helemaal tijdens een hittegolf. Om je lijf goed te laten functioneren, klinkt het advies om tussen de 1,5 en 2 liter vocht per dag te drinken. Leuk feitje: een gemiddeld volwassen lichaam bestaat voor 60 procent uit water. Het functioneert het beste als het 2,8 liter vocht tot zich neemt. Een liter krijg je al binnen door alleen te eten, nog eens 300 milliliter komt vrij door processen in je lijf. Een snelle rekensom leert ons dat je zelf nog voor minimaal 1,5 liter vocht verantwoordelijk bent per dag. Vooral water en thee zijn goed voor je.

Skin-pinch test

Hoeveel vocht je nodig hebt, verschilt natuurlijk per persoon. Om erachter te komen of je voldoende gehydrateerd bent, gaat er een handig trucje viral op TikTok. Dokter Karan Rangarajan deelt regelmatig zijn medische kennis in korte filmpjes op het platform. Dit keer gaat het over de zogenaamde skin-pinch test. Het enige dat je nodig hebt is een vinger. Hoe het werkt? Knijp in een stukje huid van de vinger en kijk of het terugveert of niet. “Hoe beter gehydrateerd je bent, hoe elastischer je huid is. Je huid zal binnen twee seconden terugveren nadat je erin hebt geknepen”, legt Rangarajan uit. Wanneer dit niet gebeurt, moet je dus meer drinken.

@dr.karanr

Dehydration check @remus.bujor #schoolwithdrkaran #SimlishSessions #WorkThisWay #learnontiktok

? Steven Universe – L.Dre

Experts reageren

Hoewel niet alle trucjes en lifehacks op TikTok te vertrouwen zijn, hebben gezondheidsexperts van het Amerikaanse Health.nl bevestigd dat deze TikTok-dokter geen onzin verspreidt. Samantha Cassetty en Kathyrun Piper stellen dat het inderdaad een goede manier is om te controleren hoe het met je vochtinname is gesteld. Ze voegen eraan toe dat je hetzelfde trucje ook kunt toepassen op de huid bovenop je hand. Als het snel terugveert, heb je dus voldoende water gedronken. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: stay hydrated! 

Lees ook: Hieraan kun je zien of een watermeloen nog eetbaar is

Bron: Libelle, Health, TikTok @dr.karanr | Beeld: Pexels