Handig: met dit middeltje houd je je darmen gezond

kefir

Gebruik jij dit al?

Dat het superbelangrijk is om je darmen gezond te houden, is al langer bekend. Dit ene middeltje schijnt daarbij ontzettend goed te helpen. En daar worden niet alleen je darmen, maar ook de rest van je lichaam heel blij van. 

Darmen gezond houden met kefir

Kefirkorrels zie de je de afgelopen tijd op steeds meer plekken opduiken. Het korrelige goedje, dat er een beetje uitziet als een soort kleine bloemkoolroosjes, blijkt volgens onderzoek van de Britse Cambridge-universiteit erg goed is voor je darmen. Met een goede darmgezondheid werkt je immuunsysteem weer beter. Ook toonde onderzoek al aan dat kefir mogelijk bijdraagt aan het bestrijden van kankercellen in de darmen.

Wat het is

Maar wat is kefir nu eigenlijk? Je kunt het goedje vinden als korrels, maar ook als drank. Hoe zit dat? Kefir wordt gemaakt van een mengsel van melkzuurbacteriën en gisten. Deze korrels ‘groeien’ bij kamertemperatuur en worden dus ook wel ‘kefirplanten’ genoemd. Wanneer je de korrels toevoegt aan melk, dan fermenteert dit in twee tot vier dagen tot een soort frisse drinkyoghurt: het is zuur, koolzuurhoudend en licht alcoholisch. Wat voor drankje je er precies mee maakt hangt af van verschillende factoren: de soort melk die je gebruikt, hoe lang je het laat fermenteren en zelfs het seizoen waarin je het drankje maakt.

Verdere darmgezondheid

De gezondheid van je darmen hangt natuurlijk van veel dingen af. Zo kan stress ook veel negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van je darmflora. De Maag Lever Darm Stichting raadt niet alleen aan om stress te vermijden, maar ook om veel te bewegen. Hiermee verminder je stress én zet je je spijsvertering aan het werk. Dat is dus dubbele winst. En als je dan na je work-out een lekker glas kefir naar binnen giet, maak je je darmen weer helemaal blij.

Lees ook: Vier eenvoudige ochtendgewoontes voor gezonde darmen

Bron: Max Vandaag, Wikipedia | Beeld: Unsplash, Anshu A.