Belangrijk: zo herken je een hartinfarct bij een vrouw

hartinfarct

De klachten bij een hartinfarct bij vrouwen zijn anders dan bij mannen

Anders dan bij mannen voelen vrouwen een hartinfarct minder goed aankomen. De signalen zijn minder duidelijk en ook heel anders. Dit is ook mede de reden dat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer een zijn bij vrouwen. Een hartkwaal wordt vaak verward met een overgangskwaal, maar dat hoeft dus lang niet altijd zo te zijn. 

Voortaan weet jij waar je op moet letten.

Oorzaak

De oorzaak van een hartkwaal bij een vrouw is vaak erfelijk bepaald of het heeft te maken met dingen als overgewicht, roken, bloeddruk, weinig beweging of een te hoge bloeddruk. Deze factoren verhogen de kans op een hartinfarct en daar moet dus ook op gelet worden. Toch kunnen mensen die niet voldoen aan de bovenstaande criteria ook opeens een hartaanval krijgen. Juist daarom is het voor iedereen extreem belangrijk om te weten waar je op moet letten, zodat je op tijd hulp in kan schakelen. Bij een hartinfarct telt elke seconde.

Hartinfarct symptomen

Niet alles verschilt bij een hartinfarct bij vrouwen. Ook zij krijgen last van een drukkende pijn die uitstraalt naar de bovenarmen, hals, kaken, rug en maagstreek. Vaak zullen ze ook enorm zweten en worden ze heel misselijk en moeten ze misschien wel braken. Maar het is vooral belangrijk om ook de volgende symptomen in de gaten te houden. Vrouwen kunnen last krijgen van:

  • Pijn in de buik, kaak, rug en nek.
  • Pijn tussen hun schouderbladen.
  • Extreme vermoeidheid.
  • Duizelingen.
  • Angstaanvallen en een versnelde ademhaling in combinatie met een onrustig gevoel.
  • Kortademigheid.

Lees op de volgende pagina hoe je een hartinfarct kan voorkomen. Er zijn tekenen die wijzen op hart- en vaatziekten en deze moeten dus ook vooral niet genegeerd worden.

Pagina 1/2