Hartverwarmend: TikTokkers doen uitvinding voor Parkinson-patiënten

Parkinson

Zien: Internethelden bieden hulp bij Parkinson!

Parkinson maakt je leven er niet makkelijker op. Wanneer je ledematen continu beven, kosten veel taken extra energie. Nu zijn een stel TikTokkers in actie gekomen om in elk geval één van deze problemen op te lossen!

Atleet met Parkinson

De atleet Jimmy Choi is erg actief op het platform TikTok. In zijn eigen woorden gebruikt hij zijn fitnessprestaties om aandacht te vragen voor iets heel anders: hij lijdt namelijk aan Parkinson. “Ik wil graag beide kanten laten zien,” zegt Choi hierover. “Ik post dingen die de gemiddelde persoon niet kan, maar ik laat ook de kant zien van de dagelijkse dingen waar ik moeite mee heb.”

Parkinson-medicatie

Gelukkig zijn er pilletjes die de symptomen van Parkinson helpen tegen te gaan. Deze tabletten zorgen ervoor dat de trillingen minder worden. Alleen, zo legt Choi uit, er is één probleem: de pillen zijn piepklein. En voor iemand met bevende handen, is het zo bijzonder moeilijk er een te pakken te krijgen.

Ontwerper en uitvinders

De video van Choi ging als een lopend vuurtje rond op TikTok. Ook Brian Alldridge zag deze video, en hij besloot vervolgens dat dit beter kon. Alldridge is eigenlijk videograaf van beroep, maar na het zien van Choi’s video besloot hij zijn ontwerpvaardigheden eens te testen. En zo ontwierp hij het eerste concept voor een speciaal pillendoosje. Het idee is dat het doosje het makkelijk maakt om één individuele pil te isoleren. Zo hoef je niet zelf met bevende vingers het moeilijke werk te doen.

3D-Printen

Het ontwerp van Alldridge was gemaakt om te 3D printen: met kunststof kan zo makkelijk van een digitaal ontwerp een fysiek object worden gemaakt. Alldridge had zelf misschien geen 3D-printer, maar duizenden andere TikTokkers gaven gehoor aan zijn oproep om het ontwerp te printen en te testen. Hieruit volgde echter nog een domper: het design werkte niet.

Verbeterde versies

Dat betekende echter geen einde oefening! Verschillende ontwerpers en 3D-printers op TikTok begonnen zich met het verhaal te bemoeien. Het ontwerp is keer op keer verbeterd en inmiddels is versie 5.0 beschikbaar voor degenen die het nodig hebben. Choi geeft hierbij aan dat hij van het begin tot het eind heeft gediend als vraagbaak voor de enthousiaste ontwerpers. Zo is deze handige pillendoos niet alleen vóór hem, maar ook mét hem ontworpen.

Voor het goede doel

Een van de betrokken ontwerpers bij het project, David Exler, biedt inmiddels de verbeterde versie van de pillendoosjes aan via het platform Etsy. Van de opbrengst van de doosjes ($5 per stuk), gaat de volledige opbrengst naar de Michael J. Fox Foundation. Deze organisatie houdt zich bezig met onderzoek naar het genezen van Parkinson.

Ook heeft Alldridge aangegeven de doosjes zo goedkoop mogelijk te willen houden. Hij vertelt dat hij al meerdere keren is benaderd door mensen die daar anders over denken. “Het verbaast me echt, het lef van mensen om naar iets als dit te kijken en daar vooral veel geld mee te willen verdienen.” Alldridge is nu zelf in gesprek om de doosjes op grote schaal te produceren en zo goedkoop mogelijk aan de man te kunnen brengen.

Lees ook: Dit zijn de beginnende symptomen van Parkinson

Bron: Metro Nieuws, The Verge | Beeld: Pexels