Heb je last van eindejaarsvermoeidheid? Dit kun je ertegen doen

eindejaarsvermoeidheid

We bevinden ons weer in die gekke periode tussen kerst en oud en nieuw. Tijd is dan altijd een beetje een vreemd concept en op een gegeven moment vergeet iedereen welke dag het is. Voel jij je tijdens deze week altijd erg vermoeid en lijkt je energie met de dag af te nemen? Je bent zeker niet de enige die last heeft van die eindejaarsvermoeidheid. Wat kun je daaraan doen? Wij geven je een aantal tips.

Goed voor jezelf zorgen met gezond eten

Tijdens de feestdagen en de dagen daartussen eet je vaak ongemerkt veel vet en ‘slecht’ voedsel. Het is al talloze keren aangetoond dat ongezond eten een negatief effect heeft op hoe je je voelt. Drink genoeg water en ga wat meer aan de slag met groente en fruit. Je zult merken dat je je al snel een stuk beter voelt en meer energie hebt.

Rust inbouwen

Vaak zijn de laatste dagen van het jaar gevuld met diverse verplichtingen. Dit kan voor veel stress zorgen, waardoor je slechter slaapt en je lamlendig voelt. Tijd voor ontspanning is erg belangrijk. Maak voor jezelf een lijstje waarop je alleen de allerbelangrijkste dingen zet en laat de rest even voor wat het is. Zo bouw je voor jezelf niet alleen rust in, maar zorg je ook voor structuur. Ook belangrijk: heb je het gevoel dat je allerlei verplichtingen krijgt opgedrongen vanuit je omgeving? Je kunt ook prima een keer nee zeggen en voor jezelf kiezen. Daar zul je jezelf op de lange termijn dankbaar voor zijn.

Genoeg slapen

Een goede nachtrust doet wonderen, maar in december lijkt het vaak wat minder te helpen. Iedereen is druk bezig met allerlei zaken tegelijk, waar de feestdagen nog weer bovenop komen. Dit kan er al gauw voor zorgen dat je je tijdens deze dagen minder uitgerust voelt. Daarom is het des te belangrijker om voldoende te slapen. Probeer altijd minimaal 8 uur slaap aan te houden en ga dus op tijd naar bed. Kom je telkens moeilijk in slaap? Zorg er dan voor dat je voor het slapengaan niet meer aan iets nieuws begint en schrijf alles wat er nog door je hoofd spookt op. Dat zorgt ervoor dat je hoofd helemaal leeg is en je ontspannen aan de nacht kunt beginnen.

Lees ook: Altijd verkouden in december? Misschien heb je een kerstboomallergie

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pixabay