Heb je last van gele nagels? Hier kan het allemaal door komen

gele-nagels

Wij zetten 5 verschillende oorzaken op een rij

Hebben je nagels een gele tint? Dat is vaak niet iets om je zorgen om te maken. In sommige gevallen kan het echter wel zo zijn dat je lichaam je iets duidelijk wil maken. Gele nagels kunnen verschillende oorzaken hebben, die we hieronder voor je op een rij hebben gezet.

1. Veel met je handen werken

Als je veel met je handen werkt, kunnen je nagels geel worden door een proces dat onycholyse heet. Je nagels laten dan een beetje los, waardoor er ruimte ontstaat tussen je nagelbed en je nagels. Dat kan ervoor zorgen dat je nagels geel lijken. De manier om dat te voorkomen, is door handschoenen te dragen als je met je handen aan het werk gaat.

2. Roken

Ieder keer dat je een sigaret vasthoudt en oprookt, komen nicotine en teer langs je nagels en vingers. Dat zorgt ervoor dat ze na verloop van tijd geel worden. Hetzelfde gebeurt met je tanden: ook die zijn bij mensen die lang roken vaak behoorlijk vergeeld. Waarschijnlijk vind je het niet leuk om te horen, maar stoppen met roken is de enige oplossing voor dat probleem.

3. Nagellak dragen

Vooral door donkere kleuren nagellak kunnen je nagels geel uitslaan. Het pigment van die nagellak trekt namelijk in je nagels, waarbij de kleurstof zich met de keratine in je nagels mengt. Dat zorgt voor een gele gloed. Het aanbrengen van een basecoat onder de gekleurde nagellak is een goede manier om die gele gloed tegen te gaan.

4. Diabetes of geelzucht

Gele nagels komen veel voor bij mensen met diabetes. Doordat de afbraak van suiker een effect heeft op het eiwit van je nagels, worden je nagels al snel geel. Helaas kun je daar niets aan doen, behalve zo goed mogelijk op je suikerinname letten. Ook geelzucht kan ervoor zorgen dat je nagels geel kleuren. Geelzucht wordt veroorzaakt door een teveel aan bilirubine in je bloed. Bilirubine is de afvalstof die ontstaat op het moment dat je lichaam rode bloedkleurstof afbreekt uit rode bloedcellen. Het heeft een intens gele kleur en een teveel aan die stof kan ervoor zorgen dat je nagels, huid en oogwit geel worden. Als je vermoedt dat je gele nagels daar door worden veroorzaak, is het verstandig om meteen contact op te nemen met je huisarts.

5. Schimmel in je nagels

Tot slot kan het zo zijn dat er een schimmel bij je nagels naar binnen gekropen is. Je herkent een nagelschimmel aan de brokkelige structuur. Je nagels kunnen er niet alleen geel van worden, maar op den duur ook los gaan laten. Door je handen en voeten altijd goed te drogen als ze nat zijn geweest, voorkom je al veel problemen. Daarnaast zijn er verschillende behandelingen voor. Raadpleeg wel altijd je huisarts voor je met een van die behandelingen aan de slag gaat.

Lees ook: 6 manieren om voetschimmel en kalknagels te voorkomen

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pixabay