Heel belangrijk om te weten: zó herken je een verdachte tekenbeet

Een gevaarlijke tekenbeet kan je op verschillende manieren te herkennen

Wij krijgen er de kriebels van als we alleen maar aan ze denken: teken. Iedereen weet dat je op moet passen voor een rode kring op je huid na een tekenbeet, dat betekent foute boel want het kan wijzen op de ziekte van Lyme. Maar wist je dat een rode kring lang niet het enige signaal is dat op deze ziekte kan wijzen? 

Lyme
Een tekenbeet is in het grootste deel van de gevallen onschuldig, want niet alle teken zijn besmet met de ziekte van Lyme. Eén op de vijf teken draagt een bacterie bij zich die de ziekte van Lyme kan overdragen. Elk jaar worden ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet; zo’n 25.000 mensen  per jaar. Per jaar zijn er 1000 tot 2500 mensen die langdurig klachten houden. Het is echter wel zaak om huiduitslag door de ziekte van Lyme op tijd te herkennen om ernstige klachten voor te zijn. Deze huiduitslag kan er op verschillende manieren uitzien, het hoeft zich niet alleen te uiten in een rode kring.

Egaal gekleurde vlek
Zo ontstaat er bij een derde van de patiënten helemaal geen rode ring, maar een egaal gekleurde vlek. Deze is echter een stuk moeilijker te herkennen en wordt vaak verward met andere huidaandoeningen. Kenmerkend voor zowel de ring als de vlek is dat deze steeds groter wordt, meestal groter dan 5 centimeter. Maar de plek kan er soms ook meer uitzien als een blauwachtige of roze vlek. Op de foto hieronder zie je de rode ring en egale vlek naast elkaar:

Deze tip bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest

Bron: Libelle | Beeld: RIVM