Heftig: Haal jij jaarlijks de griepprik? Lees dit dan even…

Die griepprik blijkt lang niet zo effectief als gedacht…

Zo’n griepprik klinkt heel fijn en handig: even een prikje in je arm en je hebt het hele seizoen geen last meer van de griep. Als je het zo zou zeggen, rent iedereen gelijk naar de huisarts. Toch blijkt die griepprik helemaal niet zo effectief als men doet voorkomen. Er wordt vooral één groep beter van: de huisartsen. 

En dat prikje? Die doet echt niet zo veel als wij allemaal denken, aldus de Volkskrant

34 miljoen euro
Uit de gegevens van de Stichting Nationaal Programma Grieppreventie blijkt dat de huisartsen gezamenlijk bijna 34 miljoen euro opstrijken voor de middagen dat ze de griepprik uitdelen aan drie miljoen mensen. Deze drie miljoen mensen zijn voornamelijk risicogroepen, namelijk: chronisch zieken en 60-plussers.

Influenza
Mensen zeggen heel snel ‘ik heb een griepje te pakken’, terwijl dit in werkelijkheid helemaal niet vaak het geval blijkt te zijn. Een kleine dertig procent van de mensen die de huisarts bellen met griepklachten blijkt het influenza-virus, dat griep veroorzaakt, onder de leden te hebben. De rest van de mensen heeft een andere virusinfectie. Ondanks deze cijfers blijkt dat er mensen staan te dringen voor de griepprik, om er zo voor te zorgen dat ze de griep niet krijgen. En dan blijkt het zo te zijn dat de prik maar beschermt tegen veertig procent van de influenzagevallen.

Dit bericht later nog eens lezen? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Linda Nieuws | Beeld: Unsplash