Heftig: zwangere vrouwen die DIT medicijn slikken hebben een grote kans op een autistisch kind

Dit medicijn kan autisme bij ongeboren kinderen met wel 81 procent verhogen

Een zwangerschap gaat niet altijd over rozen. Zo kan het dat vrouwen depressieve gevoelens ervaren wanneer ze een kindje dragen of deze gevoelens zelfs voor de zwangerschap al hadden. Om van deze sombere gevoelens af te komen, slikken sommige moeders in spe antidepressiva. Echter blijkt nu uit onderzoek dat dit de kans op autisme verhoogt!

Wetenschappers waren benieuwd of er een link te vinden was tussen autisme en antidepressiva. Die bleek er te zijn. En hoe! Kinderen hadden meer dan tachtig procent kans om autistisch te worden wanneer hun moeder tijdens de zwangerschap medicijnen slikte tegen depressieve gevoelens.

Niet alleen tijdens de zwangerschap
Kinderen hadden niet alleen een verhoogde kans op autisme wanneer hun moeder tijdens de zwangerschap antidepressiva slikte, maar ook wanneer ze dit medicijn slikte vlak voordat ze zwanger werd. Deze kinderen hadden volgens het onderzoek van Dr. Florence Gressier van het Bicetre University Hospital 77 procent meer kans op autisme dan kinderen wiens moeder dit niet deed.

Over depressie rondom je zwangerschap wordt niet veel gesproken. Toch blijkt uit de bevindingen van dit onderzoek dat 15 procent van de zwangere vrouwen kampt met een depressie.

Ander onderzoek
Gelukkig hoeven dames die antidepressiva slikken zich niet meteen zorgen te maken. Uit ander onderzoek onder 772.331 (!) kinderen bleek juist geen verband te zijn tussen antidepressiva en het zogenoemde ASD (autism spectrum disorders). 

Bron: Daily Mail Beeld: Med Shadow