Ai: minder dan de helft van de mensen is tevreden over hun nachtrust

En dit is de reden waarom zoveel mensen niet genoeg slapen

Wij haalden als tiener makkelijk nachten door, maar als volwassenen hechten we nogal wat waarde aan onze slaap. Echter, uit onderzoek blijkt dat minder dan de helft van de mensen tevreden is over hun nachtrust.

Ontevreden over nachtrust

Maar liefst 27.000 mensen vragen per maand aan Google ‘Waarom kan ik niet slapen?’. Dat zijn er nogal wat. Philips besloot zich over deze vraag te buigen en ondervroeg 13.000 mensen uit 13 verschillende landen over hun houding, ideeën en gedrag rondom hun nachtrust. Wat blijkt? Maar een luttele 49 procent van de ondervraagden is tevreden over hun nachtrust.

Wakker liggen

Wat weerhoudt de overige 51 procent er dan van om een goede nachtrust te ervaren? Volgens het rapport gaat het om – je kunt het waarschijnlijk al raden – onheilspellende kwesties van zorgen en stress. De een ligt wakker om geldzorgen, de ander om relatiezorgen of stress op het werk.

Oorzaken

Ook technologie speelt een grote rol in niet goed kunnen slapen. 75 procent van de ondervraagden gaf toe dat ze hun telefoon gebruiken in bed en 39 procent grijpt zelfs nog even naar de telefoon vlak voordat ze in slaap vallen. Inmiddels is over dit fenomeen genoeg geschreven dat we allemaal wel weten dat het gebruik van onze telefoon ons brein wakker houdt, waardoor we juist niet in slaap kunnen vallen.

Met je partner in een bed slapen

En dan nog een derde reden: het zou ook maar zo je partner kunnen zijn die je wakker houdt. Met z’n tweeën in een bed slapen is niet altijd het beste voor iedereen. Bijvoorbeeld wanneer je partner snurkt, veel beweegt of er een ander slaapritme op nahoudt. 30 procent van de ondervraagden zegt dat hun lief de reden is dat ze niet altijd even goed kunnen slapen.

Betere nachtrust

Goed, genoeg problemen behandeld. Hoe kunnen we dit het beste aanpakken? Eigenlijk is de oplossing vrij simpel: een vast slaapritme ontwikkelen én je eraan houden. Probeer een vaste bedtijd aan te houden en lees wat in bed (en laat je telefoon dus voor wat het is). Ook zou je kunnen proberen om je partner een massage te geven voor het slapengaan. Natuurlijk onder de voorwaarde dat je lief jou op andere dagen eens masseert. Zo ga je een stuk ontspannender slapen.

Lees ook: 5 geweldige voordelen om met een satijnen kussensloop te slapen

Bron: Real Simple | Beeld: Unsplash