Helpt het echt om te stomen als je verkouden bent?

stomen

Werkt het wel of niet tegen een verstopte neus?

Een verstopte neus is ontzettend vervelend. Of je nu last hebt van een ‘gewone’ verkoudheid, de griep, corona of hooikoorts: er zijn talloze redenen waarom je neus verstopt kan zitten. Wat de reden ook is, we willen er vooral snel van af. Stomen kan daarbij helpen, maar is dit eigenlijk wel de beste oplossing? 

Kortetermijnoplossing

Met je gezicht boven een kom heet water hangen in de hoop dat je, letterlijk en figuurlijk, meer lucht krijgt: stomen wordt vaak ingezet als middel tegen verkoudheid. KNO-arts Ingrid van Rooy stelt echter dat stomen slechts een kortetermijnoplossing is. “Met stomen verwarm en bevochtig je je neusslijmvlies, waardoor het even comfortabel kan voelen als je verkouden bent. Echter spoel je verder niks schoon, waardoor virusdeeltjes en snot gewoon blijven zitten”, legt ze uit.

Gezicht verbranden

En je zou het misschien niet verwachten, maar stomen kan zelfs gevaarlijk zijn. “Als de stoom te heet wordt, kun je je gezicht verbranden”, zegt Van Rooy. En ze heeft nog een belangrijk advies: “Daarnaast raad ik het zeker niet aan om munt of eucalyptus toe te voegen aan het hete water. Als je verkouden bent zijn je slijmvliezen namelijk ontstoken, en door de munt of eucalyptus prikkel je deze alleen nog maar meer.”

Spoelen

Stomen is dus niet de beste manier om van die verstopte neus en verkoudheid af te komen. Maar wat werkt dan wel? “Als je neusslijmvliezen ontstoken zijn zwellen ze op, waardoor je niet goed adem kunt halen. Maar door de zwelling maken je slijmvliezen ook meer snot aan. Je kunt dit het best wegspoelen met een fysiologische zoutoplossing”, aldus de KNO-arts. “Het voordeel van spoelen is dat je ook achterin je neus (bij je bijholtes) spoelt en ook daar het snot en de virusdeeltjes wegspoelt.”

Neusspray

En hoe zit het dan met de good old neusspray? Volgens Van Rooy is het een goed idee om dat te gebruiken na het spoelen. “Als je eerst spoelt, haal je al het snot weg. Je slijmvliezen zijn dan echter nog wel opgezwollen. Door neusspray met xylometazoline krimpen deze slijmvliezen, waardoor je nog beter kunt ademen”, legt ze uit. “Daarnaast is het effectiever om je neusspray te gebruiken na het spoelen, omdat de neusspray dan niet door de snotlaag hoeft.” Van Rooy waarschuwt echter wel dat je de xylometazoline niet langer dan een week moet gebruiken. “Deze stof in neusspray kan verslavend werken en uiteindelijk zorgen voor een verergering van je verstopte neus.”

Lees ook: 10 tips om minder last te hebben van hooikoorts

Bron: Women’s Health | Beeld: Pexels