Zo herken je winterjeuk en zo genees je het

winterjeuk
Wat is winterjeuk eigenlijk?

Veel mensen kampen met een droge huid in de winter. Je lippen barsten en soms krijg je witte velletjes op je gezicht en benen van de droogte. Helaas slaat het bij sommige mensen door en wordt het nog ietsje erger, ze krijgen de zogenaamde ‘winterjeuk’. Het komt voornamelijk voor bij mensen met een gevoelige huid of oudere, bejaarde mensen.

Winterjeuk is geen pretje.

Oorzaak

De oorzaak van winterjeuk is de droge lucht in de winter. Door de kou is de lucht vaak erg droog buiten. Daarnaast staat binnen de verwarming aan, waardoor ook daar de lucht erg droog wordt. Het vocht uit je huid verdampt waardoor de huid uitdroogt en kan schilferen. Er treedt eczeem op, omdat het afweersysteem de verstoring in de huid wil herstellen. De cellen gaan ontsteken, wat begint te jeuken. Als je gaat krabben, maak je de huid kapot waardoor de jeuk alleen maar erger wordt.

Herkennen

Wat is winterjeuk precies? Je ziet het aan een droge, schilferende huid en verschijnselen van eczeem zoals roodheid, blaasjes en rode bultjes. Winterjeuk komt veel op de benen voor, maar ook op de armen en nek. Mensen met een al gevoelige huid of eczeem krijgen sneller last van dit euvel.

Genezen

Je kunt winterjeuk zelf proberen te behandelen. Probeer niet te lang en niet te heet te douchen. Dit droogt de huid verder uit. Dep de huid na een lauwwarme douche voorzichtig droog en gebruik geen geparfumeerde douchegel. Smeer de huid in met een vettige lotion zonder parfum. Probeer je huis goed te ventileren en zet een kopje water op de verwarming of gebruik een vochtregelaar in huis.

Huisarts

Meestal geneest een winterhuid vanzelf als het weer opklaart en er meer vocht in de lucht is. Smeer tot die tijd je huid goed in en regel de vochtigheidsgraad in huis. Is je huid kapot gekrabd? Ga dan langs bij de huisarts of dermatoloog, zij kunnen misschien een ontstekingsremmende crème voorschrijven.

Lees ook: Let op: deze signalen geven je voeten af over je gezondheid, veel mensen negeren dit!

Wil je dit onthouden? Bewaar het op Pinterest!

Bron: Huidarts, Mens en Gezondheid | Beeld: Pxhere