Stimuleer je hersenfuncties door deze 5 alledaagse dingen te doen

hersenfuncties

Je hersenfuncties kun je gemakkelijk trainen

Net als alle andere spieren in je lichaam, zijn ook je hersenen te trainen. Wanneer je ze dagelijks traint kun je al snel de prestaties verbeteren. Van geheugenspelletjes tot hersentrainingen, alles is mogelijk om je hersenen in topvorm te houden. Toch heb je niet altijd speciale spelletjes en oefeningen nodig om je hersenen te trainen. Deze alledaagse dingen dragen ook bij aan optimale hersenfuncties.

Hersenen zijn niet letterlijk een spier, maar bepaalde functies kunnen positief of negatief worden beïnvloed door deze alledaagse dingen.

5. Slaap

Tegenwoordig zijn we blij als we gemiddeld zo’n zeven à acht uur slapen per nacht, terwijl dit vijftig jaar geleden gemiddeld nog negen uur per nacht was. Neuroloog en slaapspecialist W. Christopher Winter legt uit dat zeven of acht uur slaap niet genoeg is voor onze hersenen. “Slaap is essentieel voor een optimaal neurologisch vermogen”, zo legt Winter uit. “Het interpeteren van non-verbale signalen, het concentratievermogen en het organiseren van externe informatie en onze eigen gedachten: slaap is daarvoor van levensbelang. Een tekort aan slaap kan een dramatische invloed hebben op cognitieve prestaties.”

Uit recent Amerikaans onderzoekt blijkt daarnaast dat een korte powernap al kan bijdragen aan verbeterde hersenfuncties. In een experiment werden jongvolwassen in twee groep verdeeld, waarvan beide groepen twee taken moesten uitvoeren. De eerste groep moest na het uitvoeren van de eerste taak een powernap van negentig minuten doen. De tweede groep moest meteen door naar de volgende taak. Wat bleek? De eerste groep kon de tweede taak veel beter uitvoeren. Psycholoog en slaapspecialist Michael Breus verklaart: “Een dutje zorgt ervoor dat je alerter bent en het is bovendien goed voor je geheugen.”

4. Cafeïne

Sommigen kunnen niet zonder: een zwart kopje koffie om op te starten in de vroege ochtenden. De cafeïne is volgens vele experts niet altijd goed voor ons lichaam. Toch beweert neuroloog Winter dat cafeïne juist wél goed is voor onze hersenfuncties en een prestatieverhogend effect heeft. “Het helpt bij concentratie, focus en de mate waarin je iets onthoudt”, aldus Winter. Eén kopje koffie (200 milligram) kan daarnaast volgens een studie uit 2012 de verbale verwerkingssnelheid van een persoon verbeteren. 

3. Minderen met alcohol

De impact van matige alcoholconsumptie werd in een studie van het Britisch Medical Journal onderzocht door het cognitieve vermogen van ruim 500 volwassenen te onderzoeken. Participanten die tussen de 15 en 20 alcoholische drankjes per week dronken, bleken drie keer meer kans op een hersenbeschadiging te hebben in het gebied dat is betrokken bij het ruimtelijk inzicht en het geheugen.

2. Minder Googlen

Met de komst van het internet is ons leven een stuk makkelijker geworden. Wanneer we iets willen weten zoeken we het gewoon even op in Google. Toch maken deze technologische vooruitgangen onze hersenen lui. Studenten konden minder informatie onthouden wanneer ze wisten dat ze de informatie ook via het internet konden op zoeken, zo blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Harvard University.

1. Meer vrijen

Een studie uit Groot-Brittanië onderzocht of er een verband was tussen intelligentie en de seksfrequentie van mensen. Het onderzoek toonde aan dat mensen die beweerden wekelijks seksueel contact hadden, een hogere IQ score op de IQ-test dan mensen die dit niet wekelijks hadden. Wel moeten we voorzichtig zijn met deze conclusie, want mensen die zich scherper voelen, zouden weleens meer kans op seksueel contact kunnen hebben. Dat er wel een verband is, lijkt te zijn bewezen: een ander onderzoek stelt dat vrouwen die regelmatig seksueel contact hadden beter scoorden bij een geheugentest.

Lees ook: Trillend ooglid? Het zou door deze 6 dingen kunnen komen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash