Zo herken je een hersenvliesontsteking: ‘Mensen denken vaak dat ze griep hebben’

Hersenvliesontsteking is een ernstige aandoening

Een hersenvliesontsteking, ook wel meningitis genoemd, is een ontsteking van de vliezen die om de hersenen en het ruggenmerg liggen. Een op de vijf mensen met een bacteriële hersenvliesontsteking overlijdt hieraan. Dit komt omdat de ontsteking te laat wordt vastgesteld. Mensen denken vaak onterecht dat ze een griepje hebben en gaan pas naar de dokter als het eigenlijk al te laat is. Het is dus hoogtijd om duidelijk te maken wat nu eigenlijk de symptomen van meningitis zijn. 

Symptomen

In een beginstadium van hersenvliesontsteking lijken de symptomen erg op griep. Misselijkheid, vermoeidheid, hoge koorts en hoofdpijn. Geef toe; met die symptomen zou jij ook niet gelijk naar de dokter gaan. “Je hoort vaak dat mensen achteraf zeggen: ‘Ik had geen idee, ik dacht gewoon dat het griep was”, zo vertelt neuroloog Diederik van de Beek aan Linda. Toch worden deze griepsymptomen steeds gevaarlijker bij een hersenvliesontsteking. Mensen worden zo moe dat ze niet meer wakker te krijgen zijn, krijgen epileptische aanvallen en er kan ook huiduitslag ontstaan. Pas als dat gebeurt gaan mensen naar de huisarts en dan kan het al te laat zijn.

 

Liever loos alarm, dan te laat alarm, vindt Van de Beek. “Vaak hebben mensen met koorts of hoofdpijn geen meningitis, maar gewoon griep of longontsteking, maar dat is helemaal niet erg. Aan de andere kant staat namelijk het risico dat iemand komt te overlijden aan deze vreselijke ziekte. Onderzoek naar het hersenvocht kan aantonen of er inderdaad sprake van hersenvliesontsteking is. De consequenties om iemand met meningitis te missen zijn te groot om dat risico niet te nemen..”

Geen risico nemen

Je kunt volgens Van de Beek beter het zekere voor het onzekere nemen en naar de huisarts gaan. “Vaak hebben mensen met koorts of hoofdpijn geen meningitis, maar gewoon griep of longontsteking, maar dat is helemaal niet erg.” De neuroloog heeft dan ook het liefst dat mensen alsnog naar de dokter gaan, ook al is er sprake van loos alarm. “De consequenties om iemand met meningitis te missen zijn te groot om dat risico niet te nemen…”, aldus Van de Beek.

Wel of geen hersenvliesontsteking? 

Deskundigen kunnen vaststellen of je wel of geen meningitis hebt. Met een onderzoek naar het hersenvocht wordt aangetoond of iemand inderdaad een hersenvliesontsteking heeft. Als je er snel bij bent, is de kans natuurlijk het grootst dat je er niets aan overhoudt. Elke dag later kan ook andere verschijnselen met zich meebrengen. Denk hierbij aan verlamming, spraakstoornissen, gehoorverlies, gedrag- en leerproblemen en epilepsie. Neem dus vooral geen risico en ga tijdig naar de huisarts als je bovenstaande symptomen herkent.

Lees ook: Schokkend: dit is wat je telefoon met je ruggengraat kan doen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Linda | Beeld: pixabay