Zo herken je een hersenvliesontsteking tijdig: ‘Mensen denken vaak dat ze griep hebben’

hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking is een ernstige aandoening

Een hersenvliesontsteking, ook wel meningitis genoemd, is een hele ernstige aandoening. Een op de vijf mensen die het krijgt, komt te overlijden. Dit komt veelal door het te laat vaststellen van de aandoening. Mensen denken vaak onterecht dat ze een griepje te pakken hebben en slaan pas alarm als het eigenlijk al te laat is. Tijd dus om duidelijk te maken wat nu eigenlijk de symptomen zijn van meningitis. 

Zo herken jij het wel op tijd.

Symptomen

In een beginstadium lijken de symptomen heel erg veel op griep. Misselijkheid, vermoeidheid, hoge koorts en hoofdpijn. Geef toe; met die symptomen zou jij ook niet gelijk naar de dokter gaan.  Toch worden deze symptomen steeds gevaarlijker. Mensen worden zo moe dat ze niet meer wakker te krijgen zijn, krijgen epileptische aanvallen en er kan ook huiduitslag ontstaan. Pas als dat gebeurt gaan mensen naar de huisarts en dan kan het al te laat zijn.

Geen risico nemen

Je kunt volgens artsen beter het zekere voor het onzekere nemen en naar de huisarts gaan. Met een onderzoek naar het hersenvocht wordt aangetoond of iemand inderdaad last heeft van meningitis. Als er snel opgetreden wordt, is de kans op overleving het grootst. Elke dag later kan ook andere verschijnselen met zich meebrengen. Denk hierbij aan verlamming, spraakstoornissen, gehoorverlies, gedrag- en leerproblemen en epilepsie. Neem dus vooral geen risico en ga tijdig naar de huisarts als je bovenstaande symptomen herkent.

Lees ook: Schokkend: dit is wat je telefoon met je ruggengraat kan doen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Linda | Beeld: pixabay