Het keto-dieet: dit houdt het in

keto

Voorzichtigheid is verstandig.

Veel mensen die een paar kilootjes kwijt willen, beginnen aan het keto-dieet. Dit dieet focust op eiwit- en vetrijke voeding en weinig koolhydraten, waardoor je afvalt. Maar welk effect heeft dit voedingspatroon eigenlijk op je lichaam, en is het daadwerkelijk gezond?

Het keto-dieet

Wanneer je eet volgens het keto-dieet, krijg je 60 tot 80 procent van je calorieën binnen uit vetten. Ongeveer 10 tot 15 procent komt uit eiwitten en dus minder dan 10 procent uit koolhydraten. Je lichaam stapt door dit voedingspatroon over op een andere manier van verbranding en komt in ketose. Je gaat vet gebruiken als brandstof in plaats van koolhydraten, omdat de voorraad koolhydraten te klein is om op te kunnen functioneren. Hierdoor zul je afvallen, maar het schijnt ook een positief effect te hebben op je mentale en fysieke prestaties, net zoals een verbeterde weerstand en beheersbare eetlust.

Voedingsmiddelen zoals brood, pasta en rijst passen niet in het keto-dieet. Ook fruitsoorten zoals bananen bevatten te veel koolhydraten, waardoor je ze tijdens dit dieet moet laten staan. Het dieet bestaat voornamelijk uit producten zoals yoghurt, noten, eieren, vlees en veel groente.

Gezond, of toch niet?

Klinkt goed, maar is het ook een gezond dieet? De gezondheidsraad stelt dat in een gezond voedingspatroon 40 tot 70 procent van je calorie-inname uit koolhydraten zou moeten komen. Als je het daarmee vergelijkt, is het keto-dieet vrij extreem. Onderzoek wijst uit dat dit dieet ervoor kan zorgen dat je bloedsuikerspiegel snel daalt, waardoor het niet geschikt is voor mensen met diabetes type 1. Omdat je voedingspatroon vooral om vetten draait, loop je het risico dat je niet genoeg andere voedingsmiddelen binnenkrijgt, zoals vitamines, magnesium, calcium, ijzer, vezels en jodium.

Een hoge inname van eiwit- en vetrijke producten kan de kans op hart- en vaatziekten vergroten, omdat deze producten veel verzadigde vetten bevatten. Koolhydraten zijn niet per definitie ongezond. Voedingsmiddelen zoals fruit en volkorenproducten bevatten koolhydraten, maar ook veel andere belangrijke vitaminen en mineralen die ons lichaam nodig heeft. Bovendien mis je de voordelen van volkorenproducten, zoals het verlagen van de kans op hartziekten en een beroerte.

Gelukkig lijkt het erop dat het keto-dieet bij volwassenen op de lange termijn geen grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, maar je kunt je er wel ellendig van voelen. Vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn, hartkloppingen, haaruitval, darmklachten en kramp zijn een greep uit de symptomen.

Diëtist

Het grootste risico aan het keto-dieet is het tekort van andere voedingsstoffen. Wanneer je zelf geen diëtist bent, is het moeilijk in te schatten of je gezond bezig bent met een keto-dieet. Daarom is het advies van het Voedingscentrum om dit dieet alleen onder begeleiding van een diëtist te volgen. Zo weet je zeker dat je op een verantwoorde manier zult afvallen, en boek je op een gezonde manier langdurig resultaat.

Lees ook: Dit is hoe lang je moet wandelen om je ijsje te verbranden

Bron: Metro | Beeld: Pexels / Cats Coming