Hierdoor kan spierpijn op de tweede dag nóg meer pijn doen

spierpijn

En zo help je je spieren sneller herstellen!

Als je je in de sportschool eens flink hebt uitgesloofd, is de kans groot dat je de volgende dag wakker wordt met heftige spierpijn. Natuurlijk, het hoort erbij en het geeft aan dat je goed je best hebt gedaan, maar echt fijn is het niet. Helemaal niet wanneer het op de tweede dag vaak nog veel erger wordt. Hoe kan dat eigenlijk?

Twee soorten spierpijn

Om te beginnen zijn er twee soorten spierpijn: vroege en late spierpijn. Vroege spierpijn voel je meteen wanneer je klaar bent met je work-out. Als je na afloop van je sportsessie een paar stretchoefeningen doet, ben je daar binnen een half uur wel weer vanaf. Late spierpijn daarentegen voel je pas in de eerste dagen na je work-out. Dit komt door kleine scheurtjes die in je spierweefsel ontstaan tijdens het sporten. Als deze scheurtjes zijn hersteld, worden je spieren sterker en groter.

Herstelproces

Ongeveer 24 uur na je sportsessie begint je lichaam met het herstellen van deze scheurtjes. Hierbij sturen cytokines (boodschappers) cellen aan die de scheurtjes repareren. Ondertussen zorgt de hormoongroep prostaglandines dat er meer bloed door je spieren stroomt, zodat het proces versnelt. 48 uur na je work-out bereikt dit proces zijn hoogtepunt, met als gevolg dat jij 2 dagen na je sportsessie die extreme spierpijn voelt.

Spierpijn verminderen

Wat kun je dan doen om je spieren een handje te helpen? Nou, bijvoorbeeld door een stukje te gaan wandelen of een rondje te gaan fietsen. Dit zijn namelijk bewegingen die de spieren losser maken, waardoor ze sneller zullen herstellen. Ook is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Die kun je halen uit bijvoorbeeld vlees, vis, kwark en noten, maar je kunt ook een lekkere eiwitshake voor jezelf maken. Zo weet je zeker dat je voldoende eiwitten tot je neemt en zorg je ervoor dat je de spierpijn tot een minimum beperkt.

Lees ook: Aha! Dit is waarom snoozen in de ochtend slecht voor je is

Bron: Margriet | Beeld: iStock