Hierdoor moet je vaker plassen naarmate je ouder wordt

vaker plassen

We geven een aantal oorzaken

Naar de wc gaan doen we allemaal, maar de een gaat wat vaker dan de ander. Vaak is het wel zo dat wat oudere mensen vaker op een dag of in de nacht naar het toilet moeten, dan jonge mensen. We leggen je uit waardoor dit komt.

Je hebt een laag oestrogeenlevel

Word jij ook een jaartje ouder en merk je dat je veel vaker naar het toilet moet dan vroeger? Dat is niet zo gek. Er verandert immers een hoop in je lichaam. Huffpost vroeg specialisten waardoor het komt dat oudere mensen vaker en nodiger moeten plassen. Volgens hen heeft dit onder meer te maken met je oestrogeenlevel. Dat kan bij vrouwen namelijk dalen als je de overgang bereikt. “Oestrogeen is een essentieel hormoon voor het behoud van de stevigheid van de blaaswand”, zegt Dr. Monica Grover, verloskundige en gynaecoloog. “Als het afneemt, worden de weefsels die de blaaswand ondersteunen zwak en stijf, waardoor je vaker moet plassen.” Andere signalen van een laag oestrogeenlevel kunnen zijn: gevoelige borsten, frequente urineweginfecties en botverlies.

Je hebt een bekkenbodemverzakking

Een verzakking van het bekkenorgaan kan ontstaan wanneer een of meer van de bekkenorganen (blaas, darmen, baarmoeder) niet optimaal worden ondersteund door de bekkenbodemspieren en -banden. “Als je blaas verzakt, kan hij in je voorste vaginawand zakken, waar achtergebleven urine kan blijven hangen na het plassen”, zegt Sara Reardon, gediplomeerd bekkenfysiotherapeut en oprichter van The Vagina Whisperer. “Daarom heb je het gevoel dat je niet helemaal leeg plast en kort na het plassen kun je het gevoel hebben dat je nog een keer moet.” Bekkenbodemoefeningen kunnen helpen om je bekkenbodem te versterken.

Je hebt een urineweginfectie

Volgens de Urology Care Foundation krijgen ongeveer 10 op de 25 vrouwen en 3 op de 25 mannen tijdens hun leven symptomen van een urineweginfectie “Naarmate vrouwen ouder worden en in de menopauze komen, veranderen de verminderde oestrogeenreserves het vaginale weefsel en de vaginale pH-waarde.” Hierdoor ervaren vrouwen niet de typische tekenen van een urineweginfectie – zoals pijn – maar moeten vrouwen waarschijnlijk wel vaak plassen.

Je blaas wordt kleiner

Het is geen fabeltje dat je blaas kleiner wordt naarmate je ouder wordt. “De hoeveelheid urine die iemand nodig heeft om aandrang te krijgen om te plassen, wordt minder naarmate hij ouder wordt en de hoeveelheid urine die de blaas kan vasthouden, wordt minder”, zegt Reardon. “Vaak is dit de reden waarom ouder wordende vrouwen de diagnose Overactieve blaas krijgen, omdat de blaas gevoeliger wordt en krimpt.” Het elastische weefsel rondom te blaas wordt stijver en de blaas wordt minder rekbaar, waardoor je sneller moet plassen.

Je hebt constipatie

Constipatie komt vaker voor bij oudere mensen en kan leiden tot meer aandrang om te plassen. “Als de dikke darm en het rectum vol poep zitten, kan dit druk uitoefenen op je blaas, waardoor het voelt alsof je meer aandrang hebt om te plassen”, aldus Reardon. Om constipatie te verhelpen kan lichaamsbeweging, vezelrijk eten en genoeg water drinken helpen.

Je gebruikt bepaalde medicijnen

Mensen op leeftijd gebruiken vaker medicijnen voor verschillende gezondheidsklachten. Sommige medicijnen kunnen leiden tot een snellere urineproductie. “Bepaalde medische aandoeningen zoals diabetes of hartaandoeningen kunnen leiden tot een verhoogde urineproductie,” zegt Dr. Anat Sapan, gediplomeerd gynaeocoloog en menopauzedeskundige. “Op dezelfde manier kunnen veel medicijnen, zoals diuretica die vaak worden gebruikt voor hoge bloeddruk, de plasfrequentie verhogen.”

Je drinkt te veel cafeïne

“Cafeïne en alcohol irriteren de blaas en werken vochtafdrijvend, waardoor je lichaam meer geneigd is om water uit te scheiden via de urine”, zegt Dr. Andrew Y. Sun, gediplomeerd uroloog en medisch hoofdadviseur voor Marius Pharmaceuticals. “Het beperken van de consumptie van koffie, frisdrank, wijn, cocktails – zelfs chocolade – kan helpen om de behoefte om vaak te plassen te verminderen.”

Je prostaat wordt groter

Bij mannen wordt de prostaat groter naarmate ze ouder worden. “Als de prostaat krap wordt, dan moet de blaas extra hard werken om de urine door deze krappere opening naar buiten te pompen,” zegt Sun. “Na verloop van tijd, omdat de blaas zo hard moet ‘werken’, wordt hij dikker en spastischer, wat kan leiden tot een overactieve blaas en frequent plassen.”

Je hebt misschien diabetes type 2

Mensen boven de 45 kunnen sneller diabetes krijgen. Een veelvoorkomend symptoom van diabetes type 2 is frequent plassen, wat de behoefte om meer te plassen kan verklaren naarmate je ouder wordt. “Over het algemeen is er een ophoping van glucose in het bloed waardoor de nieren harder moeten werken om de extra suiker te filteren en absorberen,” zegt Dr. Erica Montes, arts en adviseur voor pH-D Feminine Health. “Als de nieren het echter niet kunnen bijhouden, komt de extra suiker in de urine terecht, wat kan leiden tot vaker plassen.”

Mocht een van bovenstaande signalen je bekend voorkomen, is het altijd goed om dit met de huisarts te bespreken.

Lees ook: Van lichtbrillen tot vitamine D: zo voorkom je een winterdip

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock