Hierdoor wordt je intoleranter voor lactose naarmate je ouder wordt

lactose

Het heeft met een natuurlijk proces te maken

Een blokje kaas hier en daar, of een ijsje na het eten? Heel lekker natuurlijk, maar in de loop der jaren lijkt ons lichaam toch steeds minder goed tegen lactose te kunnen. Merk jij dat je regelrecht naar het toilet moet wanneer je een toetje met slagroom ophebt? Je bent niet de enige…

Baby’s

Naarmate je ouder wordt, kan je lichaam namelijk minder goed tegen lactose, en dat terwijl je als baby juist alleen maar melk drinkt. Hoe zit dit nou? “Als baby produceer je aanzienlijke hoeveelheden lactase om de lactose in moedermelk te verteren”, vertelt Linna Goelz, natuurgeneeskundige aan de Sonoran University of Health Science aan Huffpost. “Historisch gezien consumeer je geen lactosebevattend voedsel meer als de borstvoeding eenmaal klaar is en vast voedsel wordt geïntroduceerd.”

En omdat je daarna niet zoveel lactosebevattend voedsel meer eet, past je lichaam zich aan en begint het op natuurlijke wijze “na verloop van tijd steeds minder lactase-enzymen te produceren, wat betekent dat je zuivel niet goed kunt verteren”, aldus Goelz.

Genen

Ook heeft het met je genen te maken of je in de loop der jaren intoleranter wordt voor lactose of niet. “Het vermogen om lactose te verteren op volwassen leeftijd hangt af van de specifieke genvarianten die van de ouders worden geërfd en die het niveau van lactaseactiviteit beïnvloeden”, legt Dr. Janese Laster, gediplomeerd gastro-enteroloog uit.

Ze legt uit dat het vermogen van je lichaam om zuivel af te breken verschilt per persoon. “Terwijl sommigen moeite kunnen hebben met het verteren van verse melk, kunnen ze verlichting vinden bij het consumeren van bepaalde zuivelproducten zoals kaas of yoghurt, omdat dit fermentatieproces een aanzienlijk deel van de lactose afbreekt,” vervolgde ze.

Afkomst

Dr. Menka Gupta, een arts voor functionele geneeskunde bij Nutra Nourish, merkte op dat lactose-intolerantie vaker voorkomt bij mensen van Zuidoost-Aziatische, Oost-Aziatische, West-Afrikaanse, Indiaanse en Latijns-Amerikaanse afkomst “omdat zij vaker drager zijn van de genmutatie (APvegetOA2, MCM6)”. Maar, het kan echter iedereen overkomen.

Ziektes

Daarnaast zijn er ook nog andere oorzaken voor intolerantie tegen lactose. “Externe factoren zoals gastro-intestinale ziekten, ongelukken die leiden tot letsel aan de dunne darm, operaties die de dunne darm aantasten of aandoeningen zoals de ziekte van Crohn kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van lactose-intolerantie”, legt Laster uit. “Na een gastro-intestinale ziekte kan er een tijdelijke vermindering zijn in de lactasevoorraden van het lichaam, wat de lactosetolerantie beïnvloedt.”

Mocht je nou merken dat je echt niet meer goed tegen lactose kunt, dan is het goed om zo min mogelijk lactose per maaltijd te nuttigen. Plantaardige producten kunnen hiervoor een goed alternatief bieden. Ook het slikken van probiotica kan je helpen.

Lees ook: Hierdoor moet je vaker plassen naarmate je ouder wordt

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock