Hierom heb je meer behoefte aan gezelligheid als het koud is

koud

Laat die dikke trui maar in de kast!

De dagen worden korter en buiten wordt het kouder, de herfst is in volle glorie aanwezig. We maken het steeds knusser in huis en zoeken ook steeds vaker de gezelligheid op bij elkaar, maar waarom doen we dat eigenlijk?

Instinct

Quest zocht het uit. Dieren kruipen gezellig tegen elkaar aan om onderkoeling te voorkomen. Zij hebben geen moderne uitvindingen als een verwarming of dikke trui, dus zoeken ze elkaar op. Ondanks die moderne uitvindingen, kruipen mensen zelf ook graag in de armen van een geliefde als het wat kouder is. Zou dat ons oerinstinct zijn?

Sociale thermometer

Psycholoog Hans Rocha IJzerman onderzocht die hypothese in het boek Heartwarming. Mensen hebben een soort sociale thermometer, concludeert hij. We schatten voortdurend onbewust in of we op anderen kunnen rekenen om ons op te warmen. Die inschatting bepaalt tevens hoe warm of koud we ons voelen.

Daarom kan het dat we ons warmer voelen in het bijzijn van familie en vrienden. Maar ook andersom werkt dat gevoel. “Als er sociale isolatie dreigt, zijn we op onszelf aangewezen en waarschuwt ons lichaam voor een koude omgeving”, zegt Rocha IJzerman. Onze omgeving voelt dan kouder aan. Als het koud is willen we elkaar daarom ook automatisch vaker appen of bellen.

Emoties

Dat geldt overigens niet voor iedereen. “Dan zie je dat mensen die niet zo graag hun emoties delen met een geliefde, zich ook minder graag opwarmen bij anderen”, zegt Rocha IJzerman. Uiteindelijk is dat vrij logisch, want einzelgängers vertrouwen überhaupt meer op henzelf dan op anderen, ook qua warmte dus. Ook opvallend: mensen die in een romantische relatie zitten, zijn er juist veel gevoeliger voor om bij anderen te willen opwarmen.

Warme kleuren?

Ook werd onderzocht of we ons nou warmer voelen in een ruimte met warmere kleuren. Hierover vertelt hoogleraar thermofysiologie Wouter van Marken Lichtenbelt van de Universiteit Maastricht. Vaak wordt namelijk gedacht van wel, maar dat blijkt toch anders te zijn. Alhoewel, deels dan. Het ligt namelijk meer aan bij welke kleuren je je comfortabel voelt. “Voor sommige mensen geldt dat ze zich bij roodachtig licht thermisch comfortabeler voelen, voor anderen geldt dat juist bij blauwachtig licht.” Aha!

Lees ook: Kijk jij nu al uit naar de herfst? Dit zegt dat over jouw persoonlijkheid

Bron: Quest | Beeld: Pexels