Hij is verstandelijk beperkt en loopt gevaarlijk dicht in de buurt van het paard, maar dan gebeurt er iets fantastisch!

Paard

Hij loopt gevaarlijk dicht in de buurt van het paard

Erez is een Israëlische jongen die toen dit filmpje werd opgenomen 4 jaar oud was. Hij lijdt aan het Williams syndroom, genoemd naar de Nieuw-Zeelandse cardioloog die de afwijking ontdekte. Het is een verstandelijke handicap die vaak gepaard gaat met afwijkingen van de grote slagaders. Ongeveer één op de 10.000 kinderen wordt geboren met het syndroom. Indien je niet beter zou weten dan zou je kunnen denken dat het syndroom iets weg heeft van autisme.

Erez is een van de slechts 150 mensen in Israël die het syndroom hebben, maar dat is ook niet zo gek voor een land met maar iets meer dan acht miljoen inwoners. Erez is dus letterlijk een levende zeldzaamheid in Israël. De meeste mensen met het syndroom van Williams zijn behoorlijk sociaal en ze praten graag. Deze sociale vaardigheden zijn verder ontwikkeld dan het begrip. Dat leidt ertoe dat deze mensen vaak overschat worden. Kinderen met het syndroom van Williams zijn vaak muzikaal. Verder blijft motorische ontwikkeling wel vaak achter. Ook zijn mensen met het syndroom goed in het herkennen van gezichten en zijn ze meestal goed in taal.

“Ik werk al 15 jaar lang met paarden en ik ben steeds meer onder de indruk van hun enorme emotionele intelligentie en hoe goed ze bijvoorbeeld ‘speciale’ kinderen kunnen aanvoelen,” vertelt Roni, de moeder van Erez. “Mijn zoon Erez lijdt aan het Syndroom van Williams, hij is één van de 150 mensen met deze ziekte in Israël, het land waar we wonen. Een van de dingen waarmee hij worstelt is hoe hij contact moet maken met mensen. Hij is erg lief en blij als hij aandacht krijgt, maar hij weet niet echt hoe hij zich moet gedragen ten opzichte van anderen.”

In het filmpje dat we voor jullie hebben is te zien hoe Erez voor het eerst in aanraking komt met een paard en dat levert een hele bijzondere ontmoeting op. Bekijk het filmpje op de volgende pagina.


Pagina 1/2