‘Hoe donkerder het brood, hoe gezonder’: broodje aap of niet? Dit is het antwoord!

Is donkerbruin brood echt het aller-gezondst?

Als je het aan een willekeurig persoon vraagt zal je in 99 procent van de gevallen hetzelfde antwoord krijgen: witbrood is slecht en bruinbrood is gezond. En meergranenbrood is al helemaal goed, want hoe donkerder het brood, hoe beter! Toch? Nou, dat is dus niet helemaal waar. Volgens het Voedingscentrum zegt de kleur van het brood lang niet altijd iets over hoe gezond het is. 

Gebrande mout
Vezelrijke broodsoorten zoals volkorenbrood, roggebrood en bruinbrood zijn donkerder van kleur dan de minder vezelrijke broodsoorten zoals witbrood. Maar soms wordt brood donkerder gemaakt dan dat het eigenlijk is, met gebrande mout. Zo kan je brood dat gemaakt is van witte bloem er donker uit laten zien, ook al ontbreken daarin de vezels en voedingsstoffen die wel in volkorenbrood zitten. Hoe donkerder, hoe gezonder gaat dus niet altijd op.

Meergranen
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze, omdat dit veel vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt, voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen. Hierin zitten belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B en ijzer. De voedingswaarde van witbrood daarentegen is veel lager. Meergranenbrood is echter niet altijd volkoren en dus niet per se gezonder. Het wordt gemaakt van meerdere graansoorten en dit kan volkorenmeel zijn, maar dat hoeft dus niet. Wat vind jij het lekkerste broodsoort? Laat het ons weten in de reacties!

Bron: Voedingscentrum | Beeld ter illustratie