Hoe herken je of je hoogsensitief bent?

Voor mensen die hoogsensitief zijn, kan de wereld een stuk harder binnenkomen

We horen het begrip hoogsensitief steeds vaker vallen. In grote lijnen weten we ook wel wat het is. Mensen die hoogsensitiviteit zijn, nemen prikkels veel sterker waar. Maar kan dit voor problemen zorgen en hoe kun je hiermee omgaan? 

Wat is hoogsensitiviteit nou precies?

Hoogsensitief kan soms een verwarrend begrip zijn. We zijn namelijk allemaal sensitief. Het verschil zit ‘m erin dat de een het meer is dan de ander. De een kan dus beter de behoeftes, wensen en belangen van anderen opmerken en hier op inspelen dan de ander. Voor hoogsensitieve personen geldt echter dat zij externe prikkels wel heel sterk waarnemen.  “Ze ervaren de wereld om zich heen op een andere, intensere manier”, vertelt Elke van Hoof, klinisch psycholoog gespecialiseerd in hoogsensitiviteit, in gesprek met Libelle België.

De psycholoog vervolgt dat geluiden, geuren en gesprekken bij hoogsensitieve personen veel feller binnenkomen. “Hoogsensitieve mensen kunnen ook niet stoppen met ‘ingewikkeld doen’. Ze zoeken overal diepgaande verbanden achter, ze kunnen niet ‘gewoon’ naar de dingen kijken.” En dat continu speuren naar diepgaande verbanden? Dat lever weer veel andere prikkels op, en dat kan enorm vermoeiend zijn. Achter bijna alles in de wereld zit immers wel een diepere betekenis. En dit loslaten? Dan is voor hoogsensitieve personen lastig om te doen.

Het is geen stoornis

Niet iedereen weet precies wat hoogsensitiviteit inhoudt. Het wordt daarom al snel als iets negatiefs gezien. Maar dat is het dus niet, zo wil Van Hoof benadrukken. “Het is geen ziekte of een reden om thuis te blijven van het werk op school. Hoogsensitiviteit heb je niet, je bént het. Het is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk.” Eentje waarbij geslacht geen enkele rol speelt. Mannen en vrouwen kunnen het allebei zijn.

Hoogsensitief zijn kan helaas wel wat moeilijkheden met zich meebrengen. “Een grote valkuil is overprikkeling”, vervolgt Van Hoog. “Omdat personen met HSP meer prikkels binnenlaten, duurt het bij hen ook langer om deze prikkels te verwerken. Ze hebben daar meer tijd voor nodig.” Het is voor hoogsensitieve personen belangrijk dat ze zichzelf terug kunnen trekken. Om even te ontprikkelen. Krijgen ze die gelegenheid niet? Dan kunnen ze overstuur raken. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs agressief worden.

Iets wat ook erg kenmerkend is voor hoogsensitieve personen, is hun overdosis aan empathie. Dit kan een heel mooie eigenschap zijn – het is goed om aan een ander te denken. Hoogsensitieve mensen vergeten in het proces echter nog weleens om aan zichzelf te denken.

Kenmerken

Zoals we net al zeiden, ervaren we allemaal in een bepaalde mate sensitiviteit. Dus hoe weet je precies of jij hoogsensitief bent? Er zijn een aantal hoofdkenmerken die het kunnen verklappen.

  • Je hebt een hekel aan drukte;
  • Je bent gevoelig voor sterke geuren en geluiden;
  • Je kunt erg van je apropos raken door veranderingen in je leven;
  • Als kind kwam je verlegen of gevoelig over.

Online zijn natuurlijk ook tests te doen om te checken of jij hoogsensitief bent. Van Hoof raadt het alleen niet per se aan. “Ze zijn niet altijd even betrouwbaar.” De psycholoog stelt dat het beter is om in gesprek te gaan met een therapeut die gespecialiseerd is in hoogsensitiviteit. Die persoon kan jou ook helpen om goed om te gaan met alle prikkels die je ervaart. “Als je voor jezelf weet wat je nodig hebt om overprikkeling te vermijden, kun je er absoluut in slagen om hoogsensitiviteit te ervaren als een talent, en niet als een vloek.”

Lees ook: Verandert je persoonlijkheid als je ouder bent? Dit zegt een psycholoog

Bron: Libelle België | Beeld: Thirdman (Pexels)