Hoe kun je iemand helpen die eenzaam is?

Wij geven je tips

Eenzaamheid komt voor bij alle leeftijdsgroepen. Volgens de cijfers van het CBS is 1 op de 10 Nederlanders boven de vijftien jaar wel eens eenzaam. Ken jij iemand in je omgeving die wel eens eenzaam is? En weet je niet zo goed hoe je kunt helpen? Probeer dan deze tips.

Kom in actie

Als iemand vaak alleen is, hoeft dat natuurlijk niet direct te betekenen dat iemand eenzaam is. Dit is namelijk moeilijk van buitenaf te zien. Vermoed je dat iemand eenzaam is, maar weet je dit niet zeker? Het kan nooit kwaad om even extra naar iemand om te kijken. Iedereen vindt een beetje extra aandacht prettig. Dus laat vooral wat van je horen, ook al weet je niet zeker of iemand echt eenzaam is.

Oorzaken eenzaamheid

Eenzaamheid kan vele oorzaken hebben, maar in sommige gevallen hoeft er geen directe oorzaak te zijn. Het is echter goed om bij sommige gebeurtenissen even extra naar iemand om te kijken Bijvoorbeeld bij een verhuizing naar een nieuwe stad, pensioen of het overlijden van een geliefde. Eenzaamheid ligt hier namelijk sneller op de loer. Daarnaast is het goed om even extra op te letten rondom feestdagen en vakantie periode.

Zo kun je helpen

Bel iemand wat vaker op of maak bijvoorbeeld eens een praatje met een kennis die je niet zo goed kent. Als je het gaat om iemand die wat dichter bij je staat, nodig diegene dan eens uit voor een kopje koffie of een wandeling. Plan leuke activiteiten samen en moedig iemand aan om meer te ondernemen. Ook kun je samen opzoek gaan naar een club of vereniging waarbij diegene zich kan aansluiten, bijvoorbeeld een sportvereniging of een wandelclub. Iemand moet daar wel voor openstaan, dus het is belangrijk om elkaars grenzen te respecteren.

 

 

Lees ook: ‘Kamp je met eenzaamheid? Zo word je ook in je eentje gelukkig(er)

Bron: cbs.nl, rtlnieuws.nl | Beeld: Unsplash, Annie Spratt