Hoe lang moet je buiten zijn tot je lichaam vitamine D aanmaakt?

vitamine D

De voornaamste bron van vitamine D is de zon

De vitamine-goeroes onder ons weten maar al te goed hoe belangrijk het is om al je vitamines binnen te krijgen. Dat vitamine D goed is voor je tanden en je botten is ook algemene kennis. Hoe lang je precies buiten moet zijn tot je lichaam vitamine D aanmaakt is dat echter niet. Laat ons het je vertellen. 

De zon in

Des te meer je huid wordt blootgesteld aan de zon, des te sneller maakt je lichaam vitamine D aan. Het beste is om 15 tot 30 minuten in de buitenlucht te zijn en dan het liefst tussen 11 uur en 15 uur. Je kunt overigens gewoon naar buiten als het bewolkt is. Het gaat erom dat je in de buitenlucht bent. Zelfs als er een wolkje voor de zon zweeft, komt er zonlicht op je huid.

Waarom tussen 11 en 15 uur?

We snappen dat de zon op z’n hoogst staat tussen 11 uur ’s ochtends en 15 uur ’s middags, maar is het nu echt zo belangrijk om net dan buiten te zijn? Daar kunnen we kort over zijn: ja. Haal je buiten die tijden om een frisse neus – wat natuurlijk alsnog hartstikke goed is – dan maakt je lichaam minder goed vitamine D aan. 

Vitamine D opname in de winter

Over het algemeen zitten we in de winter veel meer in huis dan in de zomer. Gelukkig is je lichaam zo capabel om in de zomer een voorraadje vitamine D aan te maken. Deze reserve gebruikt je lichaam om de winter te overbruggen. Desalniettemin is het alsnog belangrijk om in de winter de buitenlucht in te gaan.

Minder goede opname

Je kunt nu wel braaf iedere dag een half uurtje in de zon zitten rond 12 uur, maar niet iedereen neemt vitamine D evengoed op. Vrouwen boven de 50 jaar en ouder, bejaarden en mensen met een getinte of donkere huid maken minder vitamine D aan in de zon. Voor deze mensen is het raadzaam om hun vitamine D-gehalte in de gaten te houden. Is die te laag? Raadpleeg dan een huisarts of het nodig is om supplementen te slikken.

Lees ook: Geen energie, hoofdpijn en bleek zien: dit is wat je moet weten over ijzertekort

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Thuisarts.nl, Libelle België | Beeld: Unsplash