Dit is hoe vaak en hoe lang je zou moeten sporten volgens een personal trainer

sporten personal trainer

Dit is de optimale hoeveelheid beweging

Sporten: je houdt ervan of niet. Waar de een het heerlijk vindt en zichzelf elke dag afbeult in de gym, heeft de ander er een hekel aan en gaat alleen ‘omdat het echt moet’. Hoe dan ook: we weten allemaal dat sporten goed is voor zowel onze lichamelijke als geestelijke gezondheid. Maar hoe vaak per week sporten is eigenlijk optimaal? En hoe lang zou een training precies moeten duren voor het beste resultaat? Personal trainer Toms Mans vertelt het je. 

Sporten is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl.

Aantal trainingen

Volgens personal trainer Tom Mans hangt de optimale hoeveelheid beweging af van iemands persoonlijke kunnen, doelen en voorkeuren, maar ook van de tijd die iemand heeft en eventuele blessures. Toch is er een algemene regel die stelt hoe vaak je zou moeten sporten, zo vertelt hij aan The Independent. En slecht nieuws voor de sporthaters onder ons: één of twee trainingen per week zijn helaas niet voldoende om echt resultaat te boeken.

Stimulans

Maar wat dan wel? Vier of vijf work-outs in de week zijn ideaal, vertelt Mans. Dit is waarschijnlijk niet voor iedereen haalbaar, maar je zou moeten proberen om minimaal drie keer in de week naar de sportschool te gaan voor zichtbaar resultaat. Wanneer je minstens drie keer in de week sport, krijgt je lichaam voldoende trainingsstimulans. ”Dit stelt je lichaam in staat zich aan te passen en sterker, slanker en fitter te worden”, aldus Mans.

Trainingsduur

”Elke work-out zou tussen de 45 en 60 minuten moeten duren”, vertelt de personal trainer. Volgens hem kun je het beste beginnen met een warming-up van tien minuten, gevolgd door 30 tot 40 minuten krachttraining. Sluit af met een cooling down van vijf à tien minuten. Wil je liever geen krachttraining doen, maar juist je conditie verbeteren door middel van cardio- of intervaltraining? Dan volstaat een training van 30 minuten.

Rustdag

Mans raadt aan een rustdag te nemen na een zware krachttraining, om je spieren de gelegenheid te geven zich te herstellen. Wanneer je tijdens de trainingen iedere keer een ander deel van je lichaam traint, is een rustdag niet per se nodig. Je kunt dan prima de ene dag je benen trainen en de dag erna bijvoorbeeld je armen.

Lees ook: Stress verminderen: deze 5 sporten gaan je helpen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: The Independent | Beeld: Pexels