Goed om te weten: dit is hoe vaak je je sneakers moet vervangen

sneakers

Hoe lang loop jij al op jouw sneakers?

Vrijwel iedereen heeft wel een paar sneakers in de kast staan. Handig om mee te sporten, comfortabel om op te wandelen of om je outfit mee af te maken. Maar hoe oud zijn jouw sneakers eigenlijk?

Rekening

Sneakers, of echt goede sneakers, zijn vaak niet goedkoop. Daarom lopen we nog weleens door op afgetrapte exemplaren (plus, ze zitten zo lekker). Erg slim is dat echter niet, zo stelt personal trainer Paul Hunter. “De rekening voor schoenen ligt een stuk lager dan de rekening voor de dokter”, waarschuwt hij aan HuffPost. Doorlopen op schoenen die eigenlijk al lang vervangen moeten worden, kan voor gezondheidsrisico’s zorgen. Van hamertenen tot ingegroeide nagels en van rugpijn tot zwakke enkels. 

Vervangen

Maar wanneer je je sneakers moet vervangen, daar is geen eenduidig antwoord op helaas. Wel kan er een vuistregel voor aangehouden worden: vervang je sneakers als je er zo’n 480 kilometer tot 800 kilometer op hebt gelopen of vervang ze elke zes tot acht maanden. Welke van de twee maar eerder is. Om eerstgenoemde reden is het daarom handig om met een app of sporthorloge bij te houden hoeveel je loopt of sport op je sneakers.

Afgetrapt

Bovenstaande is echter maar een richtlijn. Er zijn ook andere factoren die een rol kunnen spelen. “Zoals het materiaal van de schoen, het terrein waarop je rent (een loopband of stenen) en iemands gewicht en voettype”, voegt podoloog Saylee Tulpule toe. Dus ook als je schoenen er afgetrapt uitzien, is het tijd voor een nieuw paar. Maar natuurlijk ook wanneer de schoenen niet meer lekker zitten. 

Lees ook: Nieuwe schoenen? Zo voorkom en verhelp je blaren

Bron: HuffPost | Beeld: Unsplash, Amelia Barklid