Hoe vies is contant geld nu eigenlijk echt?

En hoe groot is de kans dat het coronavirus zich aan biljetten kan hechten?

Velen luisteren naar het advies om zoveel mogelijk met pin te betalen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Maar om het overzicht op je eigen kapitaal goed in de gaten te kunnen houden, biedt contant geld wel een handig steuntje. Wij vroegen ons daarom af: hoe vies is contant geld in tijden van corona nu echt?

Coronavirus

Uit nieuw onderzoek van het Australian Centre for Disease Preparedness blijkt dat het coronavirus ook kan overleven op geld. Sterker nog: het virus kan maar liefst 28 dagen op biljetten blijven leven als die zich bevinden op kamertemperatuur. Ter vergelijking: de reguliere griep kan in deze omstandigheden 17 dagen overleven.

Andere bacteriën

Onze grootste zorg is momenteel COVID-19, maar niet alleen dit virus hecht zich mogelijk aan geld. Uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in 2017 bleek dat een biljet meer dan 100 verschillende, levende bacteriën kan bevatten. En uit een nog ouder Amerikaans onderzoek bleek dat 94 procent van de 1 dollarbiljetten ‘pathogene of potentiële pathogene organismen’ bevatte. In gewoon Nederlands: veel ziektekiemen.

Kun je er ziek van worden?

Tig ziektekiemen en bacteriën die zich aan geld kunnen hechten. Dat klinkt niet al te best. Het is daarmee echter niet gezegd dat je er ziek van kunt worden. “De rol van oppervlakte transmissie en de hoeveelheid virus die nodig is om je ziek te maken, moet nog worden bepaald”, stelt Debbie Eagles, de adjunct-directeur van het Australian Center for Disease Preparedness. Ook andere onderzoekers vertelden aan BBC dat de verspreiding van het coronavirus door objecten nog verder onderzocht moet worden.

Wat kun je dan het beste doen?

Het beste is dus om te pinnen. Kom je toch in contact met contant geld? Was je handen daarna meteen met zeep en zorg ervoor dat je altijd handreiniger bij je hebt voor het geval het niet mogelijk is om je handen meteen te wassen.

Lees ook: Horeca dicht, minder reizen: kabinet komt met aanscherping maatregelen

Bron: Real Simple | Beeld: Unsplash, Markus Spiske