Belangrijk: hoelang beschermt de boosterprik tegen het coronavirus?

boosterprik

Blijft de extra prik ons beschermen tegen corona?

Nederland is volop bezig met boosteren, zoals dat wordt genoemd. Voor het einde van januari 2022 moeten alle 18-plussers de extra coronaprik gekregen hebben. Door de boosterprik ben je beter beschermd tegen de omikronvariant van het coronavirus, die op dit moment dominant is in Nederland. Maar hoelang beschermt de boosterprik eigenlijk tegen het coronavirus? Wij zochten het uit. 

Effectiviteit boosterprik

Meteen na het zetten van de boosterprik, maakt je lichaam grote hoeveelheden antistoffen tegen het virus aan. Uit onderzoek blijkt dat het zeven tot veertien dagen duurt voordat het optimale resultaat is bereikt. De boosterprik (bovenop de eerdere vaccinaties) heeft na een week een effectiviteit van 90 procent. Dat houdt in dat mensen een week na het krijgen van de booster beter beschermd waren dan ze waren toen ze alleen de twee basisvaccinaties hadden gehad. Ook kwam daaruit naar voren dat het aanmaken van antistoffen niet ophoudt na een week: twee weken na de boosterprik bleken die mensen nog meer antistoffen in hun lichaam te hebben dan een week daarvoor.

Na tien weken

Nu is natuurlijk de hamvraag: blijft de boosterprik ons voor die 90 procent beschermen? Helaas is het antwoord nee. Uit een analyse van de UK Health Security Agency (de Britse versie van de RIVM) blijkt dat een boosterprik na zo’n tien weken al minder goed beschermt tegen zogenoemde symptomatische klachten die veroorzaakt worden door de omikronvariant van het virus. Onder symptomatische klachten verstaan we klachten die kenmerkend zijn voor een bepaalde ziekte. Kenmerkende klachten van het coronavirus zijn bijvoorbeeld hoesten, niezen en koorts.

Verschillende boosters

Hoewel de effectiviteit van de boostervaccinatie na tien weken afneemt, wil dit niet zeggen dat de extra prik helemaal niet meer beschermt tegen het coronavirus. Uit de analyse van de UK Health Security Agency blijkt dat mensen die in de eerste vaccinatieronde AstraZeneca hebben gehad, twee tot vier weken na het boosteren voor 60 procent beschermd zijn tegen symptomatische klachten. Als ze een booster van Pfizer hebben gekregen, is dat na tien weken nog 35 procent het geval. Hebben ze een booster van Moderna gekregen? Dan is de effectiviteit na tien weken nog 45 procent.

Wie tijdens de basisronde Pfizer heeft gekregen, is twee tot vier weken na het boosteren met een Pfizer-prik 75 procent beschermd tegen symptomatische klachten. Na tien weken is de effectiviteit echter gedaald tot 45 procent. Krijg je echter een Moderna-booster? Dan is de effectiviteit tot negen weken na de prik 70 tot 75 procent.

Ernstige klachten

Wat belangrijk is om op te merken, is dat er in de bovengenoemde analyse onderscheid wordt gemaakt tussen ‘gewone’ klachten (symptomatische klachten) en ernstige klachten waarbij een ziekenhuisopname nodig is. Volgens de Britse onderzoekers is er meer data nodig om met zekerheid vast te stellen hoelang een boosterprik werkt tegen een ernstig ziekteverloop. Zij verwachten echter dat dit veel langer zal zijn dan tien weken.

Lees ook: Zóveel boosterrondes zijn er volgens het kabinet nog nodig

Bron: MaxVandaag, UK Health Security Agency 1, UK Health Security Agency 2 | Beeld: Unsplash, Jeremy Bezanger