Wist jij dit over onze Hollandse aardbeien? Dit hadden wij niet verwacht..

aardbeien

Slecht nieuws voor aardbeien-liefhebbers

Aardbeien zijn zoet, lekker fris en ook nog eens hartstikke goed voor de lijn. Er zitten nauwelijks calorieën in, waardoor je er kilo’s van zou kunnen eten zonder dat je ook maar een kilootje aankomt. Vooral Hollandse aardbeien zijn heerlijk; het zijn net snoepjes zo zoet!

Daarom stonden wij wel even te kijken toen we dit bericht in Trouw lazen. Wat blijkt: Hollandse aardbeien bevatten extreem veel gifstoffen!

Zeventien soorten bestrijdingsmiddelen
Uit steekproeven van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat aardbeien uit de supermarkt zijn bespoten met wel zeven tot acht verschillende gifstoffen. Eén bakje aardbeien bevatte zelfs zeventien soorten bestrijdingsmiddelen. Het rode fruit is hierdoor minstens zes keer giftiger dan ander Nederlands fruit, zo meldt de krant. Waarom mogen ze dan verkocht worden?

Combinatie is schadelijk
De aardbeien mogen in de winkel staan omdat ze van elk afzonderlijk stofje te weinig werd gemeten om verboden te worden, maar de combinatie van bestrijdingsmiddelen kan echter wel schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarnaast bestaan er veel bestrijdingsmiddelen met een vergelijkbare werking. Deze moeten bij elkaar worden opgeteld, aldus de wetenschappers. Volgens het Voedingscentrum kijkt de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) wel naar de ‘opteleffecten’ van bestrijdingsmiddelen met vergelijkbare werking. Maar dat onderzoek is nog relatief nieuw en nog lang niet alle middelen zijn samen getest.

Sodabadje
De wetenschappers vinden dat de EFSA meer vaart achter het onderzoek moet zetten. Doordat we meerdere soorten groente en fruit eten, kunnen we in korte tijd meerdere soorten bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen. En wassen onder de kraan heeft helaas geen zin. Je zou je aardbeien kunnen weken in een sodabadje: een kwartiertje weken in een badje met baking soda verwijdert de meeste resten. Of als je echt niets te maken wilt hebben met al die chemische middelen kun je kiezen voor biologische producten.

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet, Trouw | Beeld ter illustratie