Hometrainer of loopband: wat is het beste voor de gezondheid?

De voor- en nadelen van deze fitnessapparaten op een rijtje

Wil je jouw conditie op peil brengen, extra calorieën verbranden en lekker fit blijven? Dan ontkom je niet aan cardiotraining. Maar met welk fitnesstoestel kun je het snelste jouw doelen bereiken? We zetten de voor- en nadelen van twee bekende apparaten, de hometrainer en de loopband, op een rijtje.

Meer verbanden

Als je vooral cardiotraining wilt gaan doen om extra calorieën te verbanden, dan is de loopband een goede keuze. Natuurlijk kun je op een hometrainer ook je benen flink aan het werk zetten, maar op een loopband gebruik je meerdere spiergroepen. Met dit apparaat pak je ook meteen de buik- en rugspieren aan én verbrand je meer. Hoeveel je nu echt verbrand, hangt natuurlijk af van hoe intensief je beweegt. Er zit nogal een verschil in een rustige wandeling op de loopband.

Minder blessures

Ben je gevoelig voor blessures, dan is de hometrainer daarentegen een betere optie. Door te rennen op een loopband komt je volledige gewicht keer op keer op de spieren van één been terecht, wat de kans op een blessure vergroot. Met stukje fietsen op de hometrainer zul je minder snel bij de huisarts of fysiotherapeut belanden. Hometrainers zijn daarom goede apparaten voor iedereen die langzaamaan conditie op wil bouwen of bijvoorbeeld tijdens een revalidatietraject.

Motivatie als motor

De allergezondste sport? Dat is de activiteit die je het langs volhoudt. Als je er plezier in hebt, zul je veel makkelijker consistent blijven trainen. Vind jij fietsen veel leuker dan hardlopen, kies dan vooral voor een hometrainer. Zit je liever niet lang op een zadel, dan is een loopband natuurlijk de betere optie. Probeer vooral beide apparaten eens uit om te kijken welke het beste bij je past. Groot voordeel: veel cardio-apparaten hebben een randje waar je jouw smartphone of tablet op kunt zetten tijdens het sporten. Met Netflix voor je neus is het in ieder geval een stuk minder saai om de nodige ‘kilometers’ te lopen of te fietsen.

Lees ook: Kan sporten op een lege maag gewichtsverlies versnellen? Dit zegt de arts

Bron: HLN | Beeld: Pexels