Wat te doen als een hond (van een ander) je bijt?

Dit is wat je moet doen als je wordt gebeten door een hond

Over het algemeen zijn honden – mits goed opgevoed – lieve dieren. Maar een onverwachte beweging of gewoon veel pech hebben kunnen je soms toch een hondenbeet opleveren. Wat moet je doen als je bent gebeten door een hond en zijn er dingen die je moet doen als jij niet het baasje van de desbetreffende viervoeter bent?

Hondenbeet

Een hondenbeet is zoiets dat je liever arm dan rijk bent. Toch gebeurt het vaker dan we zouden willen. Jaarlijks worden zo’n 40.000 mensen door een hond gegrepen. Niet alleen is dat ontzettend schrikken, maar vooral pijnlijk. De kosten voor het letsel dat je oploopt kunnen bovendien hoog oplopen. Dus wat kun je het beste doen na een dergelijke beet?

Medische hulp

Als je bent gebeten door een hond, is het verstandig om altijd contact op te nemen met je huisarts. Zij of hij kan advies geven over een eventuele behandeling. Het is sowieso altijd goed om de wond zelf in de gaten te houden en om ‘m goed schoon te houden. Is het daarnaast al meer dan 10 jaar geleden dat je een tetanusprik kreeg? Zorg er dan voor dat je die inenting zo snel mogelijk weer krijgt.

Gebeten door de hond van een ander

Je kunt gebeten worden door je eigen hond, maar ook door de hond van een ander. Gebeurt dat laatste? Dan is het goed om te weten dat het baasje van de hond in kwestie aansprakelijk is. Zo kun je opgelopen schade of letsel op de eigenaar verhalen. Wissel daarom in dit geval altijd contactgegevens, maak foto’s van je wonden en maak eventueel ook een foto van de hond.

Medisch letsel

Als je flink door een hond te grazen bent genomen, kan de beet een litteken achterlaten. Om de aangedane schade te herstellen, komt er – met name bij hondenbeten in het gezicht – al snel een plastische chirurg aan te pas. De kosten hiervoor kunnen behoorlijk oplopen. Echter, ook wanneer pezen of spieren door de beet beschadigd raken, kunnen de kosten voor revalidatie hoog oplopen. Om deze redenen is het ontzettend belangrijk om altijd om de contactgegevens van de baas van de hond te vragen. Ook als je denkt dat het allemaal wel meevalt, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen.

Lees ook: Dit is dus waarom de neus van je hond altijd nat is

Beeld: Unsplash, Jordan Whitt