Vaak hoofdpijn? Dat zou wel eens door de regen kunnen komen!

hoofdpijn

Hoofdpijn kan opkomen tijdens een fikse bui

Hoofdpijn is een vervelende veel gehoorde klacht bij de huisarts. Het komt heel erg vaak voor en heeft meestal geen ernstige oorzaak. Vaak wordt de hoofdpijn veroorzaakt door bijvoorbeeld (spier)spanningen of stress. 

Hoofdpijn is voor iedereen verschillend en je kunt last hebben van verschillende soorten hoofdpijn.

Regenbui

Misschien heb je wel eens opgemerkt dat tijdens een fikse regenbui de bonzende pijn in jouw hoofd begint en later weer wegtrekt.Dat dit echt een oorzaak kan zijn, is nu wetenschappelijk bewezen. Bij een onderzoek dat ruim zeven (!) jaar duurde werden zevenduizend hoofdpijnpatiënten geobserveerd. Tegelijkertijd werden de schommelingen in temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk in de gaten gehouden. Wat bleek? Hoe hoger de temperatuur, hoe groter de kans op hoofdpijn. Maar dat was niet de enige conclusie die uit het onderzoek kon worden getrokken: ook bleek dat hoe lager de luchtdruk, hoe groter de kans op hoofdpijn was. En laat de luchtdruk nu net heel laag zijn tijdens een regenbui.

Verklaring

Maar hoe kan dit verband tussen de luchtdruk en de hoofdpijn verklaard worden? Je schedel is gevuld met lucht. Wanneer de luchtdruk daalt, zet de lucht in onder andere de bij- en voorhoofdsholten uit, waardoor er meer druk op de bloedvaten komt te staan. Dit kan hoofdpijn veroorzaken. Dit is uiteraard van voorbijgaande aard: of je lichaam past zich aan, of de luchtdruk wordt vanzelf weer hoger. Heb je vaak last van hoofd- of oorpijn als je vliegt, dan kan het zijn dat je ook gevoeliger bent voor pijn in je hoofd tijdens een regenbui. De luchtdrukwisselingen in de cabine van een vliegtuig zijn namelijk vergelijkbaar met die van een plotselinge bui.

Andere soorten hoofdpijn

Kun je je hier niet in herkennen, dan kan het zijn dat je een andere vorm van hoofdpijn hebt. Spanningshoofdpijn geeft vaak het gevoel dat er een strakke band om het hoofd zit; de pijn komt geleidelijk en gaat ook geleidelijk weer weg. Ook de nek en de schouders zijn vaak gespannen. Migraine is weer een heel ander soort hoofdpijn waarbij de pijn heftig, bonzend en vaak aan één kant van het hoofd is. Een migraineaanval kan lang duren; soms wel 4 uur tot 3 dagen. Medicijnafhankelijke hoofdpijn kan optreden wanneer je te vaak pijnstilling gebruikt tegen de hoofdpijn. Slik je vaker dan 15 keer per maand een pijnstiller, dan kan de hoofdpijn verergeren. Clusterhoofdpijn komt minder vaak voor en wordt gekenmerkt door aanvallen van zeer heftige pijn aan één kant van het gezicht of hoofd. Een aanval kan 15 minuten tot 3 uur duren en kan tot wel 8 keer per dag optreden.

Lees ook: Zonder pyjama slapen? Dit is waarom je dat niet meer zou moeten doen

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Pxhere