Hooikoorts bij je hond: zo herken je het en dit kun je doen

Er zijn verschillende symptomen waaraan je het merkt

Het wordt weer iets warmer, wat betekent dat er meer pollen in de lucht komen. Voor mensen met hooikoorts is dat slecht nieuws, want het betekent rode ogen en veel gesnotter. Wist je echter dat honden ook hooikoorts kunnen krijgen?

Net als bij ons

Hooikoorts is bepaald geen pretje. Je neus begint te jeuken, er staan continu tranen in je ogen en je kunt een koortsig gevoel krijgen. Veel mensen met hooikoorts hebben er dan ook bepaalde medicatie voor en weten hoe ze de symptomen moeten stoppen. Wat nou als je hond hooikoorts blijkt te hebben? Hoe spot je dat en wat kun je eraan doen? Wij geven je tips.

Verschillende symptomen

Helaas is het inderdaad zo dat honden ook aan hooikoorts kunnen lijden. Net als bij mensen is het seizoensgebonden en hebben ze alleen last tijdens het pollenseizoen. Honden die hooikoorts hebben, kunnen minder goed tegen allergenen zoals pollen. Tijdens de lente en de zomer zijn hun symptomen het best merkbaar. Het belangrijkste symptoom is dat je hond vaker niest dan gewoonlijk. Daarnaast kun je hooikoorts bij honden herkennen aan de volgende punten:

  • Veel krabben
  • Terugkerende oorontstekingen
  • Rode of geïrriteerde huid
  • Jeukende poten
  • Haaruitval
  • Vet haar bij de oksels en buik

Langs de dierenarts

De symptomen van hooikoorts bij honden ontwikkelen zich vaak tussen het eerste en het derde levensjaar. Ze kunnen echter op elk punt daarna naar buiten komen. Merk je dat je huisdier één of meer van de bovenstaande klachten heeft? Dan is het een goed idee om langs de dierenarts te gaan. Daar kan dan worden bekeken wat voor jouw huisdier de best werkende oplossing is. Er kan bijvoorbeeld gewerkt worden met allergie-injecties, speciale shampoos of pillen. Ook kan je huisdier een speciaal pakje gaan dragen dat tegen de invloed van de pollen beschermt. Tot slot is het in alle gevallen verstandig om je hond op dagen met veel pollen zoveel mogelijk binnen te houden.

Lees ook: Nieuw onderzoek bevestigt: hondenras zegt niks over agressie of karakter

Bron: Metro UK | Beeld: Pixabay