Hooikoorts- en coronasymptomen lijken op elkaar: kun je ze onderscheiden?

hooikoortsklachten

Het Leids Universitair Medisch Centrum geeft er opheldering over 

Is het eindelijk een beetje mooi weer, gaat het coronavirus ook als een lopend vuurtje door het land. Het weerhoudt de meesten er – met de huidige maatregelen – niet van om een frisse neus te halen. Door de pollen van de es die nu in de lucht hangen, kunnen hooikoortspatiënten klachten ervaren. Dat zorgt bij menigeen voor paniek, want die klachten komen deels overeen met die van het coronavirus.

Berkenpollenpiek

Hooikoortsklachten lijken op de klachten die het coronavirus met zich meebrengt, aldus het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hoewel er op verschillende meetpunten in Nederland nog geen berkenpollen blijken te zijn, verwachten de onderzoekers dat die deze week wel in de lucht komen. De piek bevindt zich vaak tussen 5 april en 21 april, maar vanwege de zachte winter komt deze nu eerder op gang. 

Hooikoortsklachten

Het is goed mogelijk dat mensen die hooikoorts hebben deze week klachten ervaren. “Met de huidige crisis rondom COVID-19 is het in de lucht komen van pollen extra vervelend. Een deel van de hooikoortsklachten lijkt op verkoudheidsklachten die ook voorkomen bij COVID-19-patiënten”, schrijft het LUMC op haar eigen website.

Symptomen

Symptomen van het coronavirus zijn onder andere keelpijn, hoesten, koorts en verkoudheid. Bij hooikoorts kunnen mensen last krijgen van een loopneus, tranende ogen, kriebelhoest en niesbuien. Het LUMC vraagt mensen met hooikoorts dan ook verantwoordelijk op te treden. “Het is voor hooikoortspatiënten daarom extra verstandig voorbereid te zijn op de start van het berken- (of essen-) pollenseizoen en dus op tijd te starten met de hooikoortsmedicatie.”

Lees ook: Goed lentenieuws: hooikoorts en uv-licht kunnen helpen tegen corona

Bron: LUMC | Beeld: Pixabay